Центар Православља слави свог заштитника

0
624

Фочу као заједницу издваја потенцијал за образовање у науци Христовој, јер она са Богословским факултетом и Богословијом сабира, образује и одашиље посланике на њиви Господњој у све крајеве у којима живи српски народ, истакао је мастер богословских наука Ведран Голијанин у бесједи на Светониколајевској академији.

Општина Фоча и Храм Светог Николе обиљежавају данас крсну славу – Пренос моштију Светог Николе, а Голијанин је синоћ у славској бесједи у Градском позоришту поручио да се овај светитељ за вријеме земаљског живота истакао милосрђем и човјекољубљем, те да се и Фоча труди да буде вјерна истим принципима.

Цитирајући Свето писмо, Голијанин је напоменуо да је потребно да човјек стално има у виду да, какав је према сиромасима, удовицама и сирочадима, такав је и према Христу.

“Морамо да се надмећемо у чињењу добра, у настојању да пружимо помоћ и разумијевање свакоме, без обзира на овоземаљске разлике и подјеле. Ако се остваримо као таква заједница, уистину хришћанска је црквена по узору на Светог Николаја, неће само појединци међу нама бити `градови који на горама стоје`, већ ће и сама Фоча бити узор за остале заједнице у окружењу”, поручио је Голијанин.

Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјетио је да је црква Светог Николе подигнута 1857. године, као прва православна црква након 356 година.

“Крсну славу славимо да бисмо сачували оно што је наше, зато што је то најизраслији облик српског православља кроз вијекове. Крсна слава нас позива да се саберемо и обожимо, да будемо заједно, да се збратимимо и зато овај празник дочекујемо са радошћу”, рекао је Машић.

На академији су наступили хор и октет Богословије Светог Петра Дабробосанског, ученици Основне музичке школе из Фоче и етно група “Катера” из Источног Сарајева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име