Чесница или Божићна погача

0
1545

Домаћица на Божић ујутро устаје рано, прије зоре, да умјеси чесницу. Чесница се не прави са квасом, него се тијесто умјеси само од брашна и воде, и прије печења се премазује претопом (масноћа у којој се пекла заоблица).

У тијесто се ставља метални новчић (некада се стављао златник). За оног ко га пронађе важи да ће имати пара и живјеће у благостању током цијеле сљедеће године. Поред новчића у чесницу се замјесе и други ситни дијелови дрвета. Све те дијелове дрвета припрема домаћица изрезујући их пажљиво ножићем од првог комада бадњака односно прве тријеске која се одломи приликом сјече бадњака. Тај дио бадњака назива се кајмак. Такође у чесницу се замијеси и зрно пасуља и ексер. Сваки од тих малих предмета који буду пронађени у чесници имају посебно значење.

  • Бадњак-ко нађе дрвце које представља бадњак нарадну годину ће бити домаћин у кући,
  • Кров-ко нађе дрвце које представља кров у наредној години би требао да добије свој дом,
  • Јарам-ко нађе дрвце које представља јарам у тој години ће имати много радне снаге, много волова, стоке..
  • Ручица-ко нађе дрвце које представља ручицу у тој години би требао да има много крава, а самим тим и млијека,
  • Зрно пасуља-ко би у погачи нашао зрно пасуља у тој години би имао много стоке, оваца и јагњади,
  • Ексер-ко нађе ексер у тој години ће имати много коња и запрежних кола.

Дјеци ломљење чеснице представља посебну радост и са великим нестрпљењем очекују да виде који су предмет добили у свом комаду чеснице. Посебно је важно да се чесница не сијече ножем, већ да свако ломи своје парче рукама.

Погача се пече у шпорету у коме је у ватру наложен Бадњак. На Бадње вече обично дјеца или домаћин уносе три пута заредом по једно дрво, пополовљену цјепку Бадњака. При томе особа која уноси и укућани се међусобо посипају житом изговарајући „добро вече, срећно Бадње вече“.

Код нас се чесница припрема на сљедећи начин:

Састојци:

1 килограм брашна

Вода

Со

Уље

Припрема:

Од воде, брашна, са мало соли и уља замјеси се тијесто. Тијесто се премјеси пар пута, премаже са претопом (може и са масти или маргарином). Формирамо облик за тепсију коју имамо и печемо око сат времена.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име