Цијена нафте и даље расте!

0
193

Цијена нафте расте – на лондонском тржишту цијена барела повећана је за 2,7 одсто на 70,52 долара, а у САД барел је поскупио 4,3 одсто на 66,15 долара.

Експерти процјењују да је цијена нафте достигла нови највиши ниво у посљедње три године, што је, највише, посљедица пада долара.

Његов индекс, који показује вриједност америчке у односу на шест других најважнијих свјетских валута, прошле седмице пао је 1,6 одсто и склизнуо на најнижи ниво у посљедњих пар година.

Слабија америчка валута може да подстакне потражњу за нафтом, јер је њена цијена нижа за купце који користе друге валуте.

Пад долара значи да ће се цијена барела на лондонском тржишту задржати изнад 70 долара мало дуже, сматрају економски аналитичари.

Уз то, цијена нафте већ дуже има чврсту подршку, захваљујући договору Организације земаља извозница нафте /ОПЕК/ и неких произвођача изван тог картела, укључујући Русију, о смањењу производње за 1,8 милиона барела дневно.

Тај договор, постигнут крајем 2016. године, потрајаће најмање до септембра, а можда и до краја ове године.

Аналитичари процјењују да ће ускоро производња нафте у САД достићи десет милиона барела дневно, готово исто као и у Саудијској Арабији.

На то указују и нови подаци, према којима је прошле седмице број нафтних постројења у САД повећан за 12 на укупно 759, што је највећи седмични скок те врсте од марта прошле године, наводе економски портали.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име