Цијене горива у свијету падају, у БиХ мирују

0
217

Иако је у у јулу и првој седмици августа цијена барела нафте на свјетском тржишту пала за око седам одсто, на пумпама у БиХ није дошло до значајнијег појефтињења горива, односно мирују или незнатно падају, а као и раније разлог је наводно док се не потроше залихе које су раније купљене.

“Малопродајни ланци чекају да потроше залихе које имају, а које су набавили раније по вишим цијенама него што су сада. С друге стране, те залихе ‘не постоје’ када цијене нафте на свјетском тржишту расту, јер са скоком цијене барела нафте малопродајни ланци у БиХ одмах повећавају цијене горива и то је прича која траје годинама”, рекао је Раде Шегрт, уредник портала Удружења економиста СWОТ.

На појединим бензинским пумпама у Републици Српској рекли су нам да се посљедице смањења цијена барела нафте на свјетском тржишту на пумпама могу осјетити тек крајем овог мјесеца те да је цијена горива у протеклим данима већ смањивана. Како кажу, посљедње снижење цијене горива било је 26. јула ове године, када је дизел на пумпама пао с отприлике 2,21 КМ на 2,17 фенинга.

“Тад је посљедњи пут било снижење, а када ће опет бити зависи од залиха које имамо”, рекли су нам на једној бањалучкој бензинској пумпи.

Иначе, цијене барела нафте на свјетском тржишту падале су током цијелог јула и то због повећане производње највећих свјетских произвођача и слабљења потражње због трговинског рата између САД и Кине.

Само прошле седмице цијена барела на лондонском тржишту пала је за 1,5 одсто и сада је 73,20 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио за 0,4 одсто и јуче се могао купити за 68,5 долара.

“У првој седмици августа цијене нафте додатно су пале након што је у јулу барел на лондонском тржишту појефтинио за шест, а на америчком за седам одсто, што представља највећи мјесечни пад цијена од јула 2016”, преносе свјетски медији.

Као разлог за смањење цијена горива наводе то што је Русија у јулу за 150.000 барела дневно повећала производњу у односу на претходни мјесец и тренутно производи 11,21 милион барела. Такође, и Америка је повећала производњу, а Саудијска Арабија, која је највећи свјетски извозник производњу је подигла на 11 милиона барела дневно.

“Формирање цијена на пумпама у Републици Српској препуштено је трговцима и држава не може урадити ништа. Све зависи од тржишта, јер рецимо данас у истом малопродајном ланцу литар дизела у Бијељини кошта 2,09 КМ, а у Бањалуци 2,17 КМ и у Требињу је сигурно више”, рекао је Шегрт.

Подсјећања ради, у Босни и Херцеговини и Републици Српској након ступања на снагу новог Закона о акцизама у фебруару ове године драстично су повећане цијене горива, а послије неколико скокова на свјетском тржишту гориво на пумпама у односу на јануар било је више и за 0,4 КМ по литри.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име