Чика Ђорђе, чувар Зејтинлика, имао је само једну жељу, и она му се остварила

0
1977
Фото: opanak.net

Ових дана обиљежава се тачно 100 година од пробоја Солунског фронта, који се слави као једна од највећих побједа у историји српског народа.

За последњег живог симбола Првог свјетског рата, чувара војничког гробља у Солуну, чика Ђорђа ова годишњица била је од посебне важности.

Чика Ђорђе, 91-годишњи дека већ више деценија брине о уређењу гробница погинулих бораца са којима је проводио време све до њихове смрти.

Фото: opanak.net

Дужност чувара гробља чика Ђорђе је преузео од свог оца, а породична традиција чувара српског гробља, нажалост неће бити настављена, јер Ђорђе нема мушког насљедника. Ипак, једна жеља остварила се овом дивном човјеку, који свакодневно испраћа и дочекује посјетиоце и претке јунака који су дали живот за отаџбину – да дочека стогодишњицу пробоја Солунског фронта.

“Нисам пуно тога у животу желио, мој свијет је био мали и сведен на ово овдје, али ето – то желим. Кажу да је срећа само друго име за Бога, па нека ме он за ту жељу погледа.”

Фото: opanak.net

На Зејтинлику лежи око осам хиљада српских душа, а Ђорђе сваком од њих зна број и мјесто. Име, презиме и коријене… Многима од њих никада нико није дошао на гроб и запалио свијећу, чуо причу о страдању и јунаштву српске војске. Ипак, Ђорђе их и даље ишчекује и рецитује добро познате стихове.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име