Чланови Удружења „Романијски скоруп-кајмак“ на фестивалу сира у Дрнишу

0
257

Чланице Удружења произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ биле су у студијској посјети Међународном фестивалу сира у Дрнишу у Хрватској и посјетиле неколико произвођача органских и географски заштићених производа у Шибенско-книнској жупанији.

Циљ посјете био је размјена искустава, стицања потребних знања и вјештина у области промоције овог производа.

Предсједник Удружења произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ Нада Максимовић рекла је Срни да је 13 чланова Удружења из Рогатице, Хан Пијеска и Сокоца крајем прошле седмице посјетило продајна мјеста и газдинства која се баве производњом органских и географски заштићених производа, какав је и њихов скоруп-кајмак.

Она је навела да ова посјета има огроман значај у њиховом даљем раду на промоцији овог аутохтоног производа.

„Посјетиле смо фарме и мјеста на којима се производе сиреви и пршута, те имале прилику да гледамо како се припремају ови производи у чистом и еколошком окружењу“, истакла је Максимовићева.

Према њеним ријечима, са произвођачима сира и пршуте размијениле су искуства и упознале вјештине из области промоције ових артикала, те начин помоћи од стране државе и фондова ЕУ.

Она је додала да ће стечена знања о савременим трендовима паковања и дизајна бити од кључног значаја за даљу промоцију и успјешну продају романијског скорупа-кајмака, који је однедавно заштићен у 29 земаља.

Посјета Фестивалу сира у Дрнишу искориштена је и за састанак са представницима Хрватске господарске коморе, те начелником Одјељења за пољопривреду Шибенско-книнске жупаније.

Максимовићева је истакла да чланице Удружења нису излагале скоруп-кајмак на Фестивалу сира, али су њихови домаћини били одушевљени укусом овог романијског производа, који су добили на поклон.

Удружење произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ основано је 2014. године и чине га произвођачи са Хан Пијеска, Сокоца и из Рогатице, који су успјели да заштите име и географско поријекло овог јединственог домаћег производа.

У Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди наводе да су активности Удружења на стандардизацији производа и технологије производње, регистрацији географске ознаке, имена и поријекла у БиХ, те код Свјетске организације за интелектуалну својину /ВИПО/, као и јачање капацитета Удружења на промоцији и продаји скорупа-кајмака подржане Пројектом унапређења пословне климе и приступа тржишту – ИЦАМ.

Пројекат спроводи Међународна финансијска корпорација, чланица Групације Свјетске банке, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а финансира Влада Велике Британије.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручно Одјељење Соколац, дјелује у оквиру Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име