Ћосић: Неопходна систематизација у КП “РАД”

0
527

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је за Срну да ће у наредном периоду бити промијењен менаџмент Комуналног предузећа “Рад” и да ће се кренути у припрему новог Правилника о систематизацији да би се видјело који је реалан број радника, јер је тренутно запослених 48 превише.

Ћосић истиче да су 32 запослена оптималан број радника у овом предузећу, с обзиром на тржиште, оснивање Комуналног предузећа “Комил” у Источној Илиџи и Комуналног предузећа у Трнову, што је довело до пада пословних активности, губитка тржишта и смањења прихода у предузећу “Рад”.

“Нисмо у потпуности задовољни оним што је радило Комунално предузеће за локалну заједницу, а Скупштина општине Источно Ново Сарајево га је подржавала, између осталог, усвајањем различитих одлука. Међу посљедњим је одлука о повећању цијене комуналних услуга са осам на 10 КМ”, рекао је Ћосић.

Он додаје да се износ дугова мора смањити, уравнотежити приходи и расходи, како би предузеће наставило да функционише.

“Предузеће `Рад` има потраживања од 600.000 КМ, од чега је 200.000 КМ наплативо, а његова дуговања према радницима, Пореској управи и добављачима износе до 400.000 КМ. Морамо убрзо да направимо план санације дуговања”, појаснио је Ћосић.

Буџет општине Источно Ново Сарајево за ову годину износи 10.051.000 КМ, од чега ће пет милиона бити утрошено за капиталне инвестиције.

“Буџет је амбициозан и развојни. Њиме је обухваћен 21 капитални пројекат. Настојаћемо да завршимо изградњу објекта Дома здравља и спортску дворану, да изградимо два игралишта, завршимо започете саобраћајнице”, истакао је Ћосић.

Он напомиње и да ће општина тражити да јој припадне већи проценат власништва над спортском двораном која је у изградњи, јер тренутно Источном Новом Сарајеву и граду Источно Сарајево припада по 50 одсто.

“Ми ћемо тражити већи проценат у корист општине, јер већи дио средстава улаже локална заједница и Влада Републике Српске”, нагласио је Ћосић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име