Чувајте се сунчевог зрачења и када нисте на плажи

0
202

Током љетњих мјесеци кожа је највише изложена сунчевом зрачењу, а љекари упозоравају да то може да буде веома опасно и штетно и да се од сунца треба штитити и када нисмо на плажи.

Сунце зрачи инфрацрвеним зрачењем (ИР), видљивом свјетлошћу и ултраљубичастим зрачењем (УВ). Од укупне сунчеве енергије која долази до површине Земље, највећи дио зрачења од чак 54 до 56 одсто представља инфрацрвено зрачење, 39 одсто је видљиво свјетло и око пет до седам одсто представља ултраљубичасто зрачење.

Приликом дугог излагања сунцу оштећење коже изазивају ултраљубичасти зраци, а инфрацрвени зраци најдубље продиру у кожу.

Дерматолози упозоравају да је инфрацрвено зрачење четири пута јаче и штетније од ултраљубичастог и да доводи до многобројних и дугорочних оштећења коже. Чак продире најдубље у кожу, изазивајући бројна оштећења ДНК, због чега се директно повећава ризик од појаве рака коже.

Др Данијела Милчић подсјећа да се нежељени ефекти сунчевог зрачења не виде одмах, осим у случајевима када се интензивно изгори на сунцу, што може некада да буде болно и драматично.

Оштећења на кожи, како је указала, могу довести до стварања преканцероза и разних врста карцинома коже који се јављају тек након више година од нашег неодговорног понашања.

Заштита од штетног сунчевог зрачења најважнија је код дјеце, а др Горан Вукомановић, каже да се прије одласка на море у путну апотеку обавезну спакује крема за сунчање.

„Битно је да се изабере адекватна заштита од сунца са високим заштитним фактором, препоручена за узраст дјетета и да се дијете радовно маже. Претјерано излагање коже сунцу већ од првог дана има велики утицај на стање коже током цијелог живота“, нагласио је др Вукмановић.

Крема за сунчање се наноси на све дијелове коже десетак минута прије изласка на сунце, а треба одабрати креме које осим од ултраљубичастог штите и од инфрацрвеног зрачења.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име