ЧУВАРкућа за здравље

0
436
Фото: Независне

Према древном вјеровању, ова биљка штити кућу и породицу од пожара, болести, злих сила… зато је и прозвана чуваркућом. Позната је и као жедњак, цмилић, тресет, можек, ушна, ваздажив. А њен латински назив Семпервивум значи увијек живућа.

Заиста, то је врло отпорна и “захвална” биљка коју је лако узгојити, а доказано је да је чуварица здравља, јер садржи обиље љековитих флавоноида и киселина.

Чуваркућа је вишегодишња биљка из породице тустиковки, а карактеришу је дебели меснати листови пуни воде те цвјетови звјездастог облика.

Чуваркућа расте од Марока до Ирана, кроз планине Пиринејског полуострва, Алпа, Карпата, Балкана, Турске и Кавказа.

На нашим подручјима чешће служи као украсна него као љековита биљка.

Чуваркућа није одувијек била само љековита биљка. Користила се и у разним ритуалима, на примјер, за тјерање злих духова или као заштита од пожара.

Чуваркућа је чак присутна и у научним студијама захваљујући својим бројним здравственим предностима које су заинтересовале стручњаке из разних подручја науке. Тако је у часопису “Биосциенце Јоурнал” објављено истраживање које је показало да је чуваркућа биљка великог антибактеријског потенцијала, која би могла бити корисна код лијечења вишеструких бактеријских инфекција. Но, оставља се простор истраживањима у будућности како би се овај податак додатно провјерио и проширио.

Научна студија групе ветеринарских стручњака с Медицинског факултета у Румунији је потврдила учинак чуваркуће на детоксикацију организма, односно на успјешно одржавање тјелесне тежине код испитаника који су конзумирали ову биљку.

Фото: Независне

ЉЕКОВИТИ СОК

Чуваркућа садржи танин, биљну слуз, масно уље, смолу, калцијев малат, мрављу и јабучну киселину. Модерна истраживања потврдила су да посједује врло вриједне киселине, флавоноиде и угљикохидрате. У народној медицини користи се због својих антиупалних, адстрингентних и диуретичких својстава. Примјењује се у облику сока, облога, масти, тинктуре или чаја.

Меснати листићи пуни су сока којим се од давнина лијечи ухобоља, тако да се из листа исциједе двијетри капи сока у болно ухо. Неколико минута треба одлежати и оставити текућину у уху, а потом се окренути и пустити да текућина исцури ван из уха.

Због противупалних и антисептичких својстава, чуваркућа је одличан природни лијек за кожне болести и ране те прва помоћ код убода инсеката и опекотина. У народној медицини користи се и за третирање брадавица, курјих очију и сунчаних пјега, а може се наносити и на мјеста која су болна због грчева или гихта. Кожа се премаже соком чуваркуће или се стави облога од пререзаног лишћа.

Свјеже исцијеђен сок чуваркуће може се и пити (или се може појести неколико листова) те дође као природни лијек за бронхитис, гнојне упале грла и зубног меса, прочишћење цријева, а узима се и као умирујуће средство код нервних растројености. Нека истраживања показала су да чуваркућа смањује ризик од рака те помаже у лијечењу канцерогених болести.

ЧУВАРКУЋА У МЕДУ

Ова смјеса успјешно лијечи миоме и цисте на матерници те проблеме са штитном жлијездом. Дјелује детоксикацијски те се препоручује након неумјерености у јелу и пићу. Помијешана с врућом водом, смјеса чуваркуће и меда снижава температуру. Самељите 750 грама листова чуваркуће и помијешајте их с килограмом меда. Узимајте једну кашчицу ујутро наташте.

чуваркућа и мед за хемороиде,

чуваркућа и мед за штитну,

чуваркућа и мед за имунитет,

чуваркућа и мед за полипе,

чуваркућа и мед за желудац,

чуваркућа и мед за миоме на матерници,

чуваркућа и мед за менструалне болове,

чуваркућа и мед за цисте на дојкама,

чуваркућа и мед за детоксикацију организма

Фото: Независне

ЧАЈ ОД ЧУВАРКУЋЕ

Чај од чуваркуће изврстан је код обилних менструација, менструалних грчева, пролива и чирева. Кувајте 10 грама свјеже или 12 грама осушене чуваркуће 15 минута у 250 милилитара воде. Проциједите и пустите да се охлади. Ујутро наташте попијте шољицу чаја, а након тога сваки сат по једну кашчицу чаја.

УЗГОЈ ЧУВАРКУЋЕ

Чуваркућу је лако узгојити из њених изданака. То је врло отпорна биљка, која се може узгајати у теглама или на отвореном.

Доступна је у различитим бојама, а нарасте до двадесетак центиметара. И гдје год да је посадите, нећете погријешити. Имаћете лијеп украс, а уз то и лијек надохват руке. Занимљиво је да чуваркућа дјелује и након замрзавања. То је логична посљедица њене високе толеранције на хладноћу и способности преживљавања у зимским условима. Бере се од марта до октобра, а ако је у тегли, онда и током читаве године.

Труднице и дојиље треба да избјегавају чуваркућу.

ДОБРА ЈЕ ЗА

Иако се чуваркућа најчешће користи као лијек за инфекције уха, има и много других примјена. Неке од њих су:

лијечење високе температуре и грознице,

против крварења из носа,

регулисање крвног притиска,

против дијабетеса,

јачање метаболизма,

детоксикација организма.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име