Цвијановић: Неопходно формирати нови Савјет министара

0
88
Фото: Сониша Пашалић/РАС Србија

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да садашњи Савјет министара у техничком мандату нема никакав легитимитет, кредибилитет и ауторитет, те да је неопходно да буде формиран нови.

Цвијановићева је оцијенила невјероватном изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Kомшића да нема ништа против да Савјет министара у техничком мандату остане још четири године.

Она је истакла да је неприхваљиво и да није нормално да послије проведених избора не буду имлементирани изборни резултати и упитала чему онда служе избори ако је тако.

Цвијановићева је нагласила да није нормално да се одуговлачи са формирањем власти и због механизма координације, јер и ту постоје проблеми с обзиром на то да у Савјету министара сједе људи који знају да ће отићи на неке друге позиције.

“Не вјерујем у њихову добру вољу ни намјеру да извршавају или координишу своје активности са осталим нивоима власти“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да у томе препознаје политички став који долази из Сарајева да се на дужи рок настоје задржати људи с којима се очито могло сарађивати зато што су били такви да никада нису, иако долазе из Репувлике Српске, постављали услове, зауставили ниједну иницијативу која је искључиво везана за вољу, жељу и добробит политичког Сарајева.

“Према томе, они њима одговарају. Очекујем да се то ускоро мора разријешити, иначе ако се не разријеши шаље веома лошу слику о самој БиХ која проведе изборе, али након тога не конституише институције на исправан начин. Наша очекивања су таква“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила на њену ранију изјаву да садашњи Савјет министара у техничком мандату не може преузети ниједну обавезу, а да било ко унутар и изван БиХ сматра да ту постоји легитимитет и да је то нешто што ће моћи да се проведе.

Што се тиче одласка чланова Предсједништва БиХ у Брисел, Цвијановићева је навела да ће и тамо бити теме које се односе на европски пут БиХ и да се подразумијева да се испуњавају одређене обавезе.

“Треба се присјетити да смо ми чули од званичника ЕУ да и они очекују да ускоро буде формирана власт, да се успостави Савјет министара да знају, исто као и ми, да није нормално стање да се у недоглед одуговлачи формирање власти“, рекла је Цвијановићева.

Она од европских званичника очекује да понове своје ставове за које каже да су били довољно експлицитни и јасни, а то је да се конституше власт јер су избори проведени.

“Хоћемо да наставимо даље да радимо, има много ствари, завршавају се питања у вези са Упитником, онај додатни сет питања која смо добили, има много других ствари на којима се паралелно ради. Према томе потребни су им људи који имају и ауторитет и кредибилитет, а Савјета министара у техничком мандату то нема“, нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство зато што је Република Српска показала пуни капацитет и одмах послије избора приступила конституисању власти, успјела да усвоји буџет, програме економских реформи и показала да може да функционише.

“Међутим, има одређених ствари које су заблокиране на нивоу БиХ. Према томе, неопходно је да се успостави нови Савјет министара”, каже Цвијановићева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име