Да ли Источном Сарајеву треба још паркова, шеталишта, зелених површина…?

0
1963

Хипер изградња стамбених објеката и тржних центара у урбаним дијеловима узела је маха како у Републици Српској тако и у Источном Сарајеву.

Урбани дијелови или централни дијелови Источног Сарајева полако али сигурно постају бетонски центри са покојим центиметром зелене површине, једним до два паркића, једним готовим и једним до пола урађеним шаталиштем, сигурно је нешто прескочено, али не замјерите.

За здрав развој дјетета потребан је боравак на отвореном, у парку, шетња на чистом ваздуху, а исто се препоручује и одраслима након напорног радног дана, али поставља се питање да ли ми имамо услове за упражњавање ових препоручених активности и гдје!?

Кренућемо редом широм нашег бетонског града који броји око 65.000 становника, шест општина, зграде нисмо успјели пребројати, али зато паркови и шеталишта су на незавидном посљедњем мјесту и броје испод десет, све укупно.

Шеталиште у општини Источна Илиџа, чија градња је започета прије неколико година и биће завршена вјероватно некад, протеже се од Добриње 1 поред тржног центра (чије име нећемо споменути, а сви га знате) и планирано је да иде све до Градског парка „Гаврило Принцип“ у општини Источно Ново Сарајево, а има за циљ да повеже ове двије општине и њихове становнике.

Поред горе поменутог Градског парка ту је и Спасовданска улица и упорни покушаји да се затвори за саобраћај и „претвори“ у шеталиште. 

Иницијатива за уређење локалног језера у близини Хиландарске поново је покренута, покретана је и раније, а да ли ће овог пута уродити плодом видјећемо. Можемо само рећи да би било лијепо имати уређено језеро у саставном дијелу града.

У овом доњем дијелу источног Сарајева имамо још два мања парка, парк „Сунце“ код „Дејтона“ и новоизграђени паркић на Добрињи 4, то би било то што се тиче „урбаног доњег дијела“ бетонског нам града.

Неки би рекли да нам је и добро, могли бисмо то и сами рећи кад погледамо општину Трново. Њима зелених али дивљих површина не недостаје, као ни Источном Старом Граду.

Још једно шеталиште са почетка приче налази се у Палама, али тек однедавно. Ни Пале, студентски град, како их неки зову нису имале шеталиште, сад имају и спадају у ту групу „повлаштених“ са шеталиштем у свом граду али без парка и уређених зелених површина.

Соколац или „срце Романије“ је општина која још увијек одолијева навали хипер градње, изградње и урбанизације, али још увијек нема „посебну понуду“ када су у питању шеталишта или уређене зелене површине.

Требали би још напоменути да ако негдје и видите „ливаду“ или зелену површину у „урбаном“ дијелу Источног Сарајева сигурно је већ испланирана за неки нови стамбени блок или тржни центар, ту негдје је вјероватно постављена и обавјест о изградњи само да би се унапријед знало да и не покушавате маштати о неком парку гдје би сте могли доћи са дјететом и упражњавати све активности са почетка наше приче.

Па сад Ви нама реците треба ли нам још паркова, шеталишта, зелених површина, …? Или сте задовољни сивом,бетонском будућношћу која чека све нас ако се настави овим системом и темпом изградње?

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име