Да ли је брада одраз мушкости?

0
314

Чињеница је да брада и бркови могу знатно побољшати или погоршати изглед мушкарца. Контуре лица и густина браде могу значајно утицати на то да ли ће неком мушкарцу брада лијепо стајати или не. Међутим, у избору између чистог, дјечачког лица и лица дрвосече у највећем одлучују личне преференције, стил и утисак који неки мушкарац жели да постигне код других било мушкараца било жена.

Биолошка, естетска и социјална одређеност ношења браде

Феномен брадатих мушкараца можемо најприје сагледати са становишта биологије. Длака на лицу не би ни било да не постоји специфичан разлог да ту расту, зар не? Прачовјек је био знатно длакавији на свим деловима тијела, па и на лицу. Оне су користиле мушкарцима да изгледају опасније непријатељима при борби за преживљавање. Такође, биле су, а и данас су, изузетно корисне током зимских мјесеци. Дакле, може се рећи да брада треба да буде на лицу зато што јој је ту мјестo.

Овај став може бити мач са двије оштрице. Женама, такође, не би расле длаке на разним дијеловима тијела да није потребно да буду ту. Али жене ипак поприлично труда и времена улажу у то да се тих длака отарасе, иако могу бити од користи зими, а и уштедјеле би прегршт новца који се у том случају не би трошио на депилације и бријаче.

То значи да длакавост, било на лицу или на ногама, није само биолошки него естетски и социјално одређена. Сада да преформулишемо примарно питање: да ли је брада тренутно естетски и социјално прихватљива? Да, јесте.

Доказ за ову тврдњу лако можете наћи на својим Инстаграм или Фејсбук профилима. Просто, брадатих мушкараца има свуда. Последњих година су, заправо, браде постале изузетно популарне уз стил хипстера.

Како брада изгледа на први поглед другим људима?

Међутим, не можемо тврдити да су браде током цијелог тока историје биле популарне.

Рецимо, Александар Велики је био прилично строг по питању бријања браде и бркова код својих војника. Сматрао је да брада може ослабити војника јер би га непријатељ могао повући за њу. Тако су војници били лако препознатљиви по својим чистим лицима.

Са друге стране, обријано лице се често и данас везује са дјечаштвом. Још је Платон говорио о младићима голих образа, дјечацима који су тек ушли у пубертет. Самим тим, чисто, обријано лице може бити синоним за незрелост.

Треба напоменути, да се повезивање чистог лица са незрелошћу базира искључиво на првом утиску, што значи да нека изузетно озбиљна личност може имати сасвим обријано лице, али ипак, неће тако дјеловати на први поглед, као што можемо закључити из наведених студија.

Мушкарци са брадама, дакле, на први поглед другим људима изгледају озбиљно, ти појединци дају утисак правих алфа мужјака. Неки учесници студија су чак окарактерисали мушкарце са брадом и као агресивне. Закључак је прилично логичан, агресију, као и раст браде проузрокује тестостерон – мушки хормон.

У том смислу, можемо слободно рећи да брада јесте симбол мушкости, али она може, такође, бити и симбол неуредности. Основна хигијена раније није била свима доступна, па је зато обријано лице тада представљало престиж.

Брада се треба неговати једнако као и коса, потребно је прати и чешљати, јер сигурно нико не жели да види човјека како шета улицом са дневним менијем у бради. Уља за браду могу прилично помоћи да се брада обузда и негује, како не би изгледала неуредно. Поред тога, уколико се гаји дугачка брада, треба је редовно скраћивати и одржавати код берберина.

Уз то, постоји много начина да се носи брада, а само је један начин да је уопште нема. То значи да брада може помоћи да се лице боље уоквири, као и да се истакне оно што је на њему најпривлачније – мужевност.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име