Да ли сте сигурни од удара грома у аутомобилу?

0
792

Нестабилно вријеме и скоро свакодневна јака киша, грмљавина, сијевање муња отварају питање сигурности људи на различитим мјестима.

Како стоје ствари с аутомобилима, колико смо сигурни у лименим љубимцима?

Најважније: Путници у аутомобилима су скоро сасвим сигурни, чак и ако гром удари директно у возило. Аутомобил дјелује као Фарадаyев кавез (заштита од електричног поља) и усмјерава електрично пражњење око путника.

Ипак, постоје неки савјети возачима за овакве ситуације. Током јаких падавина праћених грмљавином, за паркинг треба изабрати мјесто без повишених тачака, затворити прозоре и остале отворе, ако је могуће увући антену.

У унутрашњости не додиривати металне дијелове који су повезани с каросеријом, иако их је све теже наћи у времену “пластификације” компоненти.

У случају директног удара муње, на аутомобилима би се могла појавити ситна штета. Током тестова у високонапонским лабораторијама, истражитељи су проналазили “печате” на лаку и бочним странама пнеуматика.

А да ли кабриолет штити од муње? Након што се затвори платнени кров, и овдје дјелује Фарадаyев кавез.

Објашњење: У скоро сваком дијелу кровне конструкције постоје лукови и шипке направљени од метала који одводе електрицитет у земљу, а исту функцију обављају и оквири вјетробрана, сигурносни оквир и механизам покретног крова.

Лабораторијске симулације оставиле су трагове “опекотина” на горњем дијелу платненог крова, али без опасности по лутке које су “глумиле” путнике. Такође, не постоје полицијски извјештаји о страдању особа у кабриолетима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име