Да ли страначки ботови креирају јавно мњење у држави?

2
381
Фото: M. Somborac

Посљедњих година све је учесталија појава великог броја коментара и „плусева и минуса“ испод текстова на сајтовима медијских кућа који се односе на политичке проблеме, али и на друштвеним мрежама.

Јавна је тајна да је ријеч о организованим групама које се баве овим типом интернет активности тако што дају велики број позитивних коментара и „лајкова“ испод текстова који се баве афирмативним потезима једне странке, док са друге стране лупају „минусе“ и оштро нападају супарничке странке. И све то у улози обичних грађана и читалаца и све са намјером да се покуша креирати јавно мњење у држави. Колоквијално, називају их „ботовима“. Страначки ботови.

Бот је, иначе, скраћени назив за софтверског робота, односно интелигентног софтверског агента. Међутим, метафорички, на политичкој сцени, ботови су страначки кадрови који пишу коментаре по интернету, јер странке не располажу одговарајућим софтверима.

Странке увелико користе тај вид пропаганде, добро је оранизован и важан је инструмент у кампањама, треба да промовише, уништи или исмије одређену идеју, личност, са утиском да је у питању мишљење обичног грађанина.

А како све то функционише?

Ботовска активност може се препознати по великој количини коментара на неком порталу након што се објави текст у вези са одређеном политичком партијом, који је у том тренутку актуелан. Припадници одређене затворене (најчешће Фејсбук) групе се поруком упуте како да дјелују на интернету. На примјер, изда се наређење да се тог дана сви максимално фокусирају на вијест везану за изјаву неког високог страначког функционера, која ће се објавити на свим порталима. Међутим, не смије се писати као члан странке, већ као обични грађанин!

Коментари треба да буде смислени и да аргументовано иду у прилог странци. Поједини активисти имају обавезу да организују дежурства, а сви имају обавезу да координаторима доставе прегледне спискове колико коментара су оставили и на којим сајтовима. Савјетује се да се подједнако користе и латиница и ћирилица, те да се не обазире много ако у се коментару направи и понека граматичка грешка. Изгледаће реалније.

Ова метода странкама служи као само још један алат који помаже ширењу одређене идеје. Уколико дође до текстова који се тичу несугласица у самим политичким партијама напише се велики број коментара.

Коришћење ботова нема само циљ да остави утисак или регрутује нове гласаче, већ се, под велом анонимности, партије покушавају обрачунати са неистомишљеницима.

Странке не желе да признају да користе ботове, али су увјерени да се друге политичке странке служе тим видом пропаганде.

Октобар нам је све ближе, тако да ћемо послије неког текста међу коментарима који знају бити и симпатични и смијешни, морати да трпимо и коментаре разних страначких ботова, који нас, зарад нечијег интереса, беспотребно трују и замарају.

Фото: M. Somborac

2 коментара

  1. Најактивнији су Нешићеви хипнотисани ботови који сви као један почну да хвале свог вођу чим се објави нека вијест о њему. Он им дозволи да се на трен извуку из његовог дупета да напишу хвалоспјев о њему, удахну мало свјежег ваздуха и назад у дубиниу ректума силног им вође који одлично манипулише хипнотисаном масом уз помоћ које ће са оствари своје циљеве.

  2. Ja ovdje prepoznajem Nešićeve botove. Čovjek državnim parama gradi kružne tokove, oni komentarišu kako je odličan političar hahahahaha. Jadni li smo majko mila.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име