Да ли топла купка може да замијени тренинг?

0
293

Најновија истраживања показала су да опуштање у топлој купки има једнако позитивне учинке на организам као и 30 минута шетње, наводи портал “Сајенс алерт”.

Научници са Универзитета Лоубороу у Великој Британији тестирали су ту теорију на 14 мушкараца, које су подвргли изазовима једносатне вожње бицикла и опуштања у купки на температури од 40 степени Целзијусових у трајању од једног сата. Циљ тестирања је био да се подигне температура тијела за један степен.

Резултати су показали да вожња бицикла сагоријева више калорија, али су научници дошли и до необичног открића да су уз опуштајућу купку учесници експеримента изгубили 130 калорија, колико би изгубили и током шетње у трајању од 30 минута.

Физиолог Стив Фокнер каже да врућа купка, осим на смањење калорија, утиче и на повећање потрошње енергије. Научници су потом наставили да прате испитанике 24 сата након тестирања и открили да врућа купка смањује количину шећера у крви за близу 10 одсто.

Фокнер сматра да се то дешава због протеина топлотног шока које тијело производи током вјежбања и, како показују резултати, пасивног гријања код кога се температура тијела подиже независно од вјежбања.

“Протеини топлотног шока су молекули који се стварају све ћелије људског тијела као одговор на стрес”, објаснио је професор Фокнер, додајући да дугорочно повећани нивои тих протеина могу да помогну функционисању инсулина и да побољшају контролу шећера у крви.

Познато је да су такве врсте протеина ниже код људи са дијабетесом. Фокнер наводи да резултати указују на то да пасивно гријање може бити корисна техника за помоћ особама са дијабетесом типа II да би могле да контролишу ниво глукозе, поред тога што генерално помаже у управљању тежином.

Научници су, притом, утврдили и да ће им, ако послије вјежбања испитаници упражњавају топлу купку, она помоћи да смање могуће упалне процесе.

Истраживачи овим тестирањима не желе да сугеришу да би сви требало да прекину вјежбање у теретани и посвете се купању, већ такво пасивно гријање тијела углавном препоручују људима који из било којих здравствених разлога не могу физички да вјежбају.

“Сајенс алерт” напомиње да је студија спроведена на мушкарцима, па остављају могућност да би резултати били другачији код жена. Свакако препоручују топлу купку и опуштање од стресног дана, јер ће тијело бити захвално.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име