Да ли због телефона губимо вид?

0
663

Смартфони оштећују вид тако што подстичу раст очних јабучица, упозорава један офталмолог. У посљедњој деценији, све је више кратковидих људи, а Ендрју Бастроус из Велике Британије, сматра да су кривци екрани у које свакодневно гледамо.

Кратковидост може довести и до опасних поремећаја попут глаукома и одвајања ретине.

Раст очне јабучице обично се успорава у касном тинејџерском периоду и онда потпуно обуставља. Међутим, код нових генерација раст се наставља и тај тренд примјећује се широм свијета, а нарочито у Азији”, каже Бастроус.

Кратковидoст или миопија је најчешћа рефракцијска погрешка ока код којега се слика предмета ствара испред мрежнице јер је очна јабучица превелика, а исправља се дивергентним (минус) лећама.

Према једној теорији, људи више читају изблиза, због сталне употребе мобилних телефона, што доводи до развоја кратковидности (миопије). Међутим, постоје докази да се ова промјена дешава сувише брзо, да би била посљедица фактора окружења, па чак и генетике”, каже он.

Он објашњава да људи, проводећи вријеме уз екране, рјеђе бивају напољу и мање су изложени ултраљубичастој светлости.

Многи људи више не проводе вријеме гледајући звијезде и планине, него испред себе у екране”, каже Бастроус.

Његово становиште потврђено је студијом Краљевског колеџа у Лондону из 2015. које је испитивало могућност повезаности употребе рачунара и телефона и раста броја кратковидих.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име