ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића

0
1308

На редакцију нашег портала пристигли су многи текстови о злочинима из периода Другог свјетског рата, а сви над српским народом Сарајевско-романијске регије. Такав један злочиначки чин десио се на данашњи дан, Крстовдан, над једном од породица Драгаш која је тада била, а и дан данас је, настањена на Требевићу.

У знак сјећања, да се не заборави, преносимо Вам један такав текст у цјелини.

Да се не заборави

„На Крстовдан 1942. године, усташе су на падинама Требевића, тачније Лијешћа-Драгаша кућа, скретање ка врху Требевића, звјерски мучили и убили Рајка Драгаша и његових шесторо дјеце: Милка (17 год.), Неђо (15 год.), Срето (8 год.), Рада (6 год.) Крсто (4 год.) и Љиља (3 год.).

Једина преживјела је кћерка Анђа, беба у колијевци, на коју су испаљена два метка,од чега ју је један погодио. Све се то догодило раним јутром док је мајка Стака била у Сарајеву, гдје је носила млијеко да прехрани породицу.

Отац Рајко и најстарији син Неђо су убијени пред вратима куће, а крвави пир се наставио у кући над осталом дјецом. По повратку из града Стака је нашла најстарију кћерку Милку на издисају, која је успјела рећи да су злочин урадиле усташе, њихове комшије муслимани.Сви настрадали су сахрањени у заједничкој гробници у селу Довлићи.

Анђа, једино преживјело дијете, одгојена је у селу Међуше, а умрла је 2006. године у Данској.

Иако се знало ко су извршиоци, нико није одговарао пред законом. Један од починилаца је послије рата радио као шумар и често је слободно пролазио поред куће Драгаша.“

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име