Да се не заборави: Страдање Срба на Божић

0
481

Под командом Насера Орића, на Божић 1993. године убијено 49 српских цивила, 86 рањено.

Јаке муслиманске оружане снаге из Сребренице под командом Насера Орића напале су у рану зору из више праваца Кравицу и околна српска села и све мјештане који нису успјели да побјегну убили и измасакрирали на кућном прагу.

Међу убијенима је било највише жена, дјеце и стараца. Седморо заробљених је након тортуре и мучења у затвору у Сребреници убијено.

Више од 1.000 мјештана Кравице, носећи дјецу и рањенике, успјело је да се кроз велике сметове снијега на путу дугом око пет километара преко планинских превоја пробије до ријеке Дрине, да би чамцима били пребачени у Србију.

Послије Божића 1993. године пронађено је и сахрањено само девет српских цивила, док су посмртни остаци 40 масакрираних мјештана пронађени и идентификовани тек два мјесеца касније.

У овом највећем српском насељу у средњем Подрињу без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Кравица, у којој је прије рата живјело 2.500 становника, је током ратних 1992. и 1993. године била стална мета напада наоружаних муслимана из села у околини Сребренице и Братунца који су у том периоду убили 152 српска цивила и војника, а 168 ранили.

За те злочине, као и за све остале злочине почињене на подручју Сребренице и Братунца још ни један муслиман или Бошњак није одговарао, а Хашки суд је 3. јула 2008. године Орића ослободио оптужби због недостатка доказа за командну одговорност.

На простору од 64 квадратна километра мјесне заједнице Кравица муслимани су током 1992. и почетком 1993. године разорили сва села и засеоке, укупно 30, у којима је срушено свих 688 стамбених и 27 друштвених објеката.

Од тих 30 села, 26 су и данас потпуно празна и разорена. Само се у четири насеља вратио занемарљиво мали број, углавном старијих, људи.

Божић се у Кравици од 1993. слави са горчином, кажу мјештани.

Пресудом Жалбеног вијећа, Хашки трибунал је 2008. године ослободио Насера Орића кривице за злочине почињене над Србима у Кравици и околини Сребренице.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име