Данас и сутра планинарски поход на Романију

0
375
СОКОЛАЦ, 28. МАРТА /СРНА/ - На планинарском Трећем прољећном походу на Романију у недјељу, 1. априла, очекује се око 200 учесника из друштава са Сарајевско-романијске и дринске регије, те из више градова Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Планинарско друштво /ПД/ “Гласинац” са Сокоца организује данас планинарски поход “Повратак природи – висовима Романије”, а сутра екипно такмичење у планинарској оријентацији Седми меморијал “Свјетлана Цеца Комленовић”.

Секретар ПД “Гласинац” Вера Мијатовић рекла је Срни да је у данашњем планинарском походу планиран успон на највиши врх Романије /Велики Лупоглав 1.652 метра надморске висине/, те да су окупљања планирана у 8.00 часова код Спортске дворане на Сокоцу и у 9.00 часова на локацији Надроманија код планинарске колибе.

Екипно такмичење у планинарској оријентацији /мушка и женска конкуренција/ биће одржано у недјељу на Равној Романији од 10.00 часова.

Према ријечима Мијатовићеве, програмом је за сутра предвиђено полагање цвијећа на гроб трагично преминулог члана ПД “Гласинац” Свјетлане Цеце Комленовић у 9.00 часова, излет на Црвене Стијене /1.423 метра надморске висине/, изложба ликовних радова члана ПД “Гласинац” Милице Мирић, проглашење побједника и додјела признања.

Мијатовићева је навела да је циљ анимирање грађана да се баве планинарством на подручју општине Соколац, са посебним акцентом на укључивање младих људи у активности у вези са заштитом животне средине, промоцијом културно-историјског насљеђа и планинског туризма.

Она је позвала заинтересоване грађане, планинаре, госте и такмичарске екипе да се одазову у што већем броју и нагласила да ће представници ПД “Гласинац”, водичи, руководиоци такмичења у оријентацији и судије предузети све потребне активности и представити гостима и такмичарима потенцијале друштва и природне љепоте романијског краја.

Поход је планиран као дио пројекта под називом “Повратак природи – висовима Романије”, који спроводи УНДП у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Балкану /РеЛОаД/, а финансира ЕУ.

“Желимо да путем пројекта у сарадњи са планинарима из цијеле БиХ, па и шире у оквиру планинарског похода представимо природне потенцијале матичне планине и на тај начин утичемо да више људи уведемо у свијет планинарења, у свијет очувања животне средине и здравог и одговорног односа према природи”, рекла је секретар соколачког планинарског друштава.

Координатор овог пројекта је Мирослав Дивчић, а руководилац такмичења и похода Жељко Делић.

ПД “Гласинац” основан је 2009. године, дјелује у оквиру Планинарског савеза Републике Српске и има више од 100 чланова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име