Данас отварање “Арт симпозијум Јахорина 2017”

0
463

Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина 2017″ биће отворена данас на Јахорини, а окупиће током овогодишњег, 15. сазива, 20 сликара, вајара и графичара из Јапана, Кореје, Бугарске, Србије, Федерације БиХ и Републике Српске.

Ликовна колонија биће отворена до 24. јула.

И ове године слиједићемо нашу програмску замисао да у фокусу рада основна тема буде `Фигура у савременој умјетности – велики формат`, али с обзиром на различите сензибилитете и поднебља из којих нам сликари долазе, омогућићемо да се умјетници по свом нахођењу баве и слободним темама, користећи разне материјале и технике“, рекао је оснивач и умјетнички руководилац “АРТ симпозијума Јахорина” Лазо Савић.

Он је поновио да не одустаје од идеје да вајарска дјела, која могу одољети атмосферским утицајима, постану експонати будуће галерије на отвореном на Јахорини, по узору на најпознатије свјетске туристичке центре.

Савић је најавио да ће отварање овог јубиларног сазива бити уприличено у 20.00 часова у хотелу “Рајска долина” на Јахорини, када ће бити отворена изложба радова са прошлогодишњг сазива, те промовисан каталог “АРТ симпозијум Јахорина 2016”, чији су аутори ликовни критичар Војислав Вујановић и историчар умјетности Андреа Мекић.

Вујановић истиче да је Лазо Савић “кренуо путем превођења љепоте Јахорине у разне сублимате подигнуте на виши цивилизацијски смисао”, тако што је почео доводити и окупљати умјетнике из цијелог свијета да би “јахоринске љепоте превели у ликовне графеме, ликовна дјела, слике, скулптуре, у форме у којима су људи градили свјетску цивилизацију”.

Он је додао да изложбе дјела “АРТ симпозијум Јахорина” посјетиоцима нуде двоструко уживање – љепоту дјела која су настала на Јахорини, као и предочавање меридијана са којих су дошли умјетници да овјековјече своје јахоринске импресије, које ће касније понијети својим домовима, као свједоке те исконске љепоте.

Мекићева је записала да би се “симболика пробијања свјетлосних зрака могла пренијети и на устрајност у одржавању `АРТ симпозијум Јахорина`, као и сличних културних манифестација”.

Према њеним ријечима, из године у годину, организаторима оваквих активности је све теже да се изборе у настојањима да се пробију кроз шуму општег друштвеног неразумијевања која, чини се, постаје све гушћа и мрачнија.

Ипак, сматра она, изложбе попут оних које организује “АРТ симпозијум Јахорина”, показују да од таквих настојања не би требало одустајати, јер је њихов крајњи резултат увијек изузетно позитиван.

Арт симпозијум Јахорина”, основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице, и од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону, тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име