Дел Понте: Нити Харадинај може бити премијер нити Косово држава

0
288

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је у Тирани да Харадинај не заслужује да обавља ту функцију и да Косово не може бити држава.

Дел Понтеова је објаснила да је предсједник владе Косова Рамуш Харадинај у првостепеном поступку осуђен у Хашком трибуналу за ратне злочине, док Косово не испуњава услове да буде држава.

У изјави за албанску ТВ „Ora news“, Дел Понте је на маргинама представља њене књиге о рату у Сирији изјавила да још увијек има много посла да се уради у погледу кажњавања ратних злочина у бившој Југославији.

Она је довела под знак питања и постојање Косова као државе и казала да није праведно то што је косовски премијер Рамуш Харадинај на том положају.

“Мислим, Харадинај не заслужује функцију на којој се налази данас. Осуђен је од стране Хашког трибунала, али га је на жалост Апелациони суд ослободио. Али ја више нисам била главни тужилац. Тешко је видјети то да он првостепено буде кажњен, а да је Косово сада једна ванредна ствар”, казала је он.

Хашки трибунал није осудио, већ је два пута ослободио Харадинаја.

Послије првог суђења Харадинај је ослобођен оптужби за злочине на Косову током 2008. године, послије чега је Апелационо вијеће такву пресуду поништило и наложило ново суђење, али је он и у поновљеном процесу ослобођен.

Дел Понте сматра да је Косово имало “привилегију” да буде признато као држава, што је по њеном мишљењу, “било прилично преурањено” и због чега је за њу “Косово још увијек под знаком питања”.

Она је говорила и о Жутој кући о којој је писала у својој књизи “Лов, ја и ратни злочинци” и указала да је тужилаштво “покушало да води истрагу, али да то нису могли да ураде”.

На основу навода у њеној књизи и истраге на терену, бивши швајцарски сенатор у Савјету Европе Дик Марти је сачинио извјештај који је представљен Савјету Европе и прихваћен као званичан документ Савјета.

Тај извјештај послужио је као основа за истрагу коју је водио амерички тужилац Клин Вилијамсон, који је у јулу 2014. саопштио да је дошао до неоспорних доказа за подизање оптужнице за злочине против појединих бивших руководилаца ОВК, али да није било доказа о трговини органима.

Косово је током 2016. године измјенама и допунама Устава успоставило Специјални суд за ратне злочине бивших високих припадника ОВК о којима се говори у извјештају Дика Мартија.

Суд је надлежан за “злочине започете или почињене на Косову” од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име