Дипломатска криза не престаје: Лавров отказао посјету Грчкој

0
253

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је отказао посјету Грчкој пошто је она протјерала два руска дипломатска званичника и забранила долазак друга два.

Грчка је утврдила да су саботирали њен споразум о рјешавању спора са Македонијом. Тако је постала неизвјесна посјета грчког премијера Алексиса Ципраса Москви, јер је требало да Лавров дође на јесен ради њене припреме.

Због кризе у руско-грчким односима Ципрас се данас поподне у Атини хитно састао с министром спољних послова Никосом Коциасом.

Послије њиховог једноипочасовног састанка је саопштено да ће “Грчка одговорити одлучно кад год је погођен њен суверенитет”, али и поручила да “Влада води стабилну политику унапређења односа с Русијом”.

Упоредо се данас поподне између Атине и Москве повела полемика о томе на чији захтјев је требало да Лавров дође у Атину. Грчки званични кругови су тврдили да је ту посјету тражила Русија, а Амбасада Русије у Атини је то демантовала саопштењем у којем пише да је Атина тражила да Лавров дође у септембру.

Али, амбасадор Русије у Грчкој Андреј Маслов је данас изјавио да “више није прикладно да Сергеј Лавров посјети Атину предстојеће јесени”.

Амбасадор је рекао и да Русија намерава да протјера грчке дипломате у знак одмазде за протјеривање двојице руских дипломата, али није изнио број и вријеме депортације.

“Већ смо обавијестили да ћемо предузети противмјере. Не знам када, ко и колико, али ће бити одмазде како се обично ради у таквим случајевима”, рекао је Маслов.

Још у сриједу су два министарства спољних послова јавно размијенила оштре ријечи.

Најприје је представница руског Министарства спољних послова Марије Захарова из Москве “запријетила посљедицама” због протјеривања руских дипломата из Грчке, а Министарство спољних послова Грчке је одговорило да је та пријетња “примјер непоштовања” и “неразумијевања свијета”.

Упирући прст у САД, Захарова је оптужила Грчку да учествује у “прљавим провокацијама” у вези са очекиваним уласком Македоније у НАТО, омогућеним постизањем споразума Атине и Скопља о рјешавању спора око назива Македоније.

Министарство спољних послова Грчке је одговорило да је изјава Захарове “карактеристичан примјер непоштовања друге земље” и да је “таква негативна логика уосталом и мотивисала четири држављанина Русије на активности које су довеле до њиховог протјеривања или до забране уласка у Грчку”.

Грчко министарство је навело да је “благовремено представило руским властима” податке о недопуштеном дјеловању руских дипломата у Грчкој и указало да “и сама власт Русије врло добро зна шта раде њени људи”, док “представница руског министарства иностраних послова (Захарова) својом изјавом као да жели да легитимизује те илегалне активности”.

Москва се још почетком ове године успротивила споразуму Атине и Скопља, а Грчка је прошле недјеље одлучила да протјера двоје руских дипломата и да забрани долазак друго двоје, јер је утврдила да су организовали, финансирали и подстицали грчке екстремно десничарске кругове и црквене званичнике да протестују против споразума с Македонијом.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име