Дипломе правника и економисте мијењају за занат

0
302

Међу полазницима програма за образовање одраслих у Српској нису ријетки ни они са дипломом правника и економисте у руци, а који шансу за запослење препознају у преквалификацији за његоватеље, молере или обућаре.

У установама у којима се спроводе програми за образовање одраслих истичу да је међу полазницима највише оних са завршеном основном или средњом школом, али да ни факултетлије нису ријеткост.

– Осим медицинског смјера, за који влада највеће интересовање, кандидата има и за занате. Међу тридесетак полазника, колико упишемо годишње, има и дипломираних економиста и правника – рекла је Милка Јевтић из зворничког Центра за образовање одраслих.

Медицински техничар најтраженије је занимање и међу Семберцима који уписују програме обуке одраслих.

– Углавном нам долазе људи средњих година са завршеном средњом школом. Имали смо и неколико правника који су одлучили да се преквалификују за медицинског техничара након што нису успјели да се запосле у струци – рекла је менаџер бијељинске Установе за образовање одраслих “Образовни центар” Јована Глигић-Думоњић и додала да обука, која траје од годину до 16 мјесеци, кошта од 2.000 до 2.500 КМ. У Заводу за образовање одраслих кажу да заинтересованих има и за обуку у области машинства, као и за оспособљавање за пластеничку производњу.

– Увођењем програма за образовање одраслих одговорили смо на све захтјеве привреде у потрази за квалитетном радном снагом. Привредницима је омогућено да учествују у доношењу ових програма, да дају мишљења, али и да учествују у реализацији програма обезбјеђивањем мјеста за практичну наставу – истакли су у овом заводу.

Додају да је 2013. године било 1.204 полазника, лани 1.525, а од почетка ове године 84 полазника програма за образовање одраслих.

Карактеристика програма за одрасле је да трају краће и да се око 80 одсто реализује кроз практичан рад у реалним условима и на радним мјестима за која се полазник оспособљава – навели су у заводу.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да се већ годинама у Српској на терет буџета школују кадрови који никоме не требају.

– Школство није прилагођено потребама тржишта рада. О трошку државе требало би да образујемо само кадар који нам је потребан, а не да омладина завршава факултете који никада никоме неће требати. Зато данас и имамо све више оних који се са дипломом у руци преквалификују за занате – рекао је Шкребић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име