Дјеца пијукањем најавила радост Божића

0
125

Храм Светог Саве у Фочи вечерас су испунили граја и радост дјеце која су пијучући у слами тражила чоколадице, бомбоне, орахе, сокиће и друге поклончиће које су им припремили Дјечија играоница “Звједица” и Црквена општина.

Древни обичај пијукања, који претходи Божићу, а којим се некада на селу дочекивао овај празник, подсјећа на пијукање пилића који се окупљају под крилима квочке, указујућии да исто тако Црква и Богомладенац сабирају и штите дјецу и цијело човјечанство.

Водитељ Дјечије играонице “Звјездица” Звјездана Kулић каже да су се у договору са Црквеном општином одлучили да први пут у храму организују божићно пијукање да би оживјели и сачували овај сликовити обичај.

“Жеља нам је да дјеца осјете драж овог обичаја, драж заједништва, топлину дома, да осјете да је Црква дом за све. Да љубав коју треба да ширимо у породици, да треба да је ширимо и ван породице“, рекла је Kулићева.

Професор Богословског факултета Ненад Тупеша истиче да је Божић почетак сваког празновања, јер Бог вјечни постаје дијете, те да је природно да се дјеца томе највише радују.

“Радују се и због ријечи Господње, јер старозавјетни пророк каже да `из уста мале дјеце која сисају чиниш себи хвалу`, а то и Христос понавља у јеванђељу и каже `док не будемо као дјеца нећемо ући у Царство небеско`. У Марковом јеванђељу понавља `пустите дјецу нека долазе к мени, јер оваквих је Царство небеско`”, наводи Тупеша.

Он подсјећа да дјеца радујући се и пијучући као пилићи изражавају радост цјелокупне творевине, цијелог свијета, и биљног и животињског и рода људског.

Све осјећа долазак творца, који избавља од древне пропасти у коју нас је гријех увео. Управо на Божић се та радост и та чежња остварила, дошао је нови Адам који ће избавити свијет и човјечанство од вјечне погибли и управо кроз уста мале дјеце која сисају чини радост и хвалу. Због тога смо и ми приредили ову радост да дјеца, која су чистог срца, прва објаве тајну рођења Христовог, да се прва зарадују и ту радост пренесу свима нама“, рекао је Тупеша.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име