Дјеци је забрањено давати ова имена у Европи

0
442

Матичне службе широм Европе не допуштају родитељима да дјеци дају имена због којих ће им се други ругати, понижавати их или им се смијати.

Французи, на примјер, не допуштају имена због којих би дјеци други могли да се ругају. Службеник матичне службе о својој сумњи обавјештава надлежни суд, а на суду се потом доноси одлука је ли име одговарајуће.

Тако је у овој земљи онемогућено да свог насљедника назовете Нутела, Принц Вилијам или Мини Купер. Истина, баш, и нису неки паметан избор, па је за очекивати да се се сaгласимо с овом забраном.

И Нијемци имају прилично строга правила о том питању. Дјеца не смију носити унисекс имена, имена познатих производа или она која ће се на било какав негативан начин одражавати на њих. Забрањена су имена попут Мати, Осама бин Ладен, Адолф Хитлер.

Са забранама које се тичу дјечјих имена не заостају ни Швајцарци. Дјеци не смију давати погрдна имена, дејвојчице не могу  носити мушка имена, а дјечаци женска. Забрањено је дјецу називати по градовима, као и по библијским негативцима. Тако су на попис забрањених доспјела имена попут Париз, Шанел и Јуда.

И Швеђани бране имена која сматрају неприкладним, а међу њима су Металика, Икеа и Супермен.

У Данској су забрањена имена попут: Ашлеј, Плуто, Јакоб… Данци имају и посебну листу с око 4.000 женских и 3.000 мушких одобрених имена. Ако желите дјетету да дате име које није на том попису, морате затражити допуштење од посебног одјељења Универзитета у Копенхагену. Сваке године добијају захтјеве за око хиљаду нових имена, од чега чак петину одбацују због неприкладности или чудног начина писања.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име