Дјевојчица претучена док се враћала из школе

0
1371

“Дијете ми се враћало из школе када ју је претукао другар из разреда” – тако за АТВ прича мајка четрнаестогодишње ученице из Котор Вароша, Нада Јовановић.

Наводно јој је у очи сасуо прљаву воду, а онда је ударио у главу и почео да је дави. Вршњачко насиље је одмах пријавила полицији, а дијете је морала да води у Хитну помоћ и код психолога.

”Он ју је ухватио за јакну и почео је нагуривати под ауто које је било у возном стању.  Ишамарао је, давио је што је најгоре. Када ју је пустио, онда јој је рекао: ‘Слушај, ја сам луд и на овоме се неће завршити’”, рекла је мајка малољетне дјевојчице Нада Јовановић.

Зато мајка претучене дјевојчице страхује да би се то могло поновити. Позив на кућни број био је једини начин да разговарамо са дјечаковим родитељима, који једини могу да говоре у његово име. Умјесто њих, јавио се малољетник и  одбио је да нам да личне бројеве својих родитеља. Нада из свог контакта с њима  тврди да они  за ту причу не желе ни да чују. Закуцала је, каже, и на врата школе, али ни тамо није боље прошла.

Разредни старјешина основне школе у Котор Варошу, Жељко Бибић, није желио пред камере. Кратко је поручио да је дјечаку већ раније изрекао усмену опомену, али да за случај вршњачког насиља можда неће ни бити санкционисан с обзиром да се све десило изван школе.

Сличан одговор Јовановићева је добила и од директорке школе. Ту причу данас је од екипе АТВ-а  чуо  и министар просвјете. Обећао је да ће позвати директорку  и замолити је да ријеши проблем, што је и урадио. Наводно су му рекли да не знају шта се тачно десило ван школе и да на то не могу утицати, али да ће урадити колико могу да ријеше проблем. До тада ће се се за рјешење борити у полицији.

“Полицијски службеници у складу са позитивним законским прописима, којима је регулисано поступање према малољетницима, предузимају потребне мјере и радње у циљу утврђивања свих околности запримљене пријаве  а у поступак је укључен и надлежни орган социјалног старања”, рекла је Марија Маркановић, порпаролка ПУ Бањалука.

Након што је  полиција  укључила и Центар за социјални рад, сљедећи корак је да тужилац за малољетнике саслуша родитеље обе стране. Тако налажу важећи законски прописи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име