Ђокићу и Павићу мање министара, Стевандићу, Петровићу и Чавићу по један ресор

0
819
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Састав нове Владе Српске за сада је на нивоу спекулација, али се у политичким круговима све гласније прича да ће социјалисти и ДНС у наредне четири године добити мање ресора него што су имали у протеклом мандату, у корист нових странака које улазе у власт.

По свему судећи, СП ће са четири пасти на два министарства, а како сазнајемо, у игри за министре су Зденка Гојковић и нови посланик у НСРС Горан Селак. Могуће је да ће им губитак позиција у власти РС бити надомјештен фотељама на нивоу БиХ.

Истовремено, ДНС, након унутарстраначких проблема и смјена појединаца из те партије под оптужбом да су на изборима радили за опозицију, тешко да може да задржи три ресора. По свему судећи, просвјети и културу су трајно изгубили смјеном Данета Малешевића, а гласно се прича да су велике шансе да актуени в.д. министра у том ресору Ален Шеранић (СНСД) буде именован за министра. Од кадрова СНСД међу сигурнијима су још и Сребренка Голић, Драган Лукач и Антон Касиповић.

Будући да ће Зоран Тегелтија вјероватно на чело Савјета министара БиХ, извјесно је да ће СНСД морати да нађе друго име умјесто њега, а помињу се извршни директор за економско-финанијске послове ЕРС Дарко Милуновић, као и неки од бивших министара финансија Српске.

Имајући у виду да се паралелно са персоналним саставом Владе, најављује и њена реорганизација у виду гашења неких ресора, односно раздвајања одређених министарстава на два, јако је тешко у овом тренутку пратити шта би коме могло да припадне. Много више ће се знати у сриједу, када је заказан састанак предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића са шефовима парламентраних странака о припреми прве сједнице новог сазива парламента.

– Тада ће се знати ко са колико посланика располаже, како ствари стоје у ДНС, хоће ли СДС имати јединствен клуб посланика или ће се можда пријавити два. Након тога ће почети званични састанци и преговори о формирању скупштинске већине и владе. Више информација треба очекивати у периоду између 14. и 18. новембра – тврди наш саговорник.

У нову владу требало би да уђе и дио СДС из Добоја окупљен око Обрена Петровића. Како кажу извори Српскаинфо, највјероватније ће нова министарка бити Нина Букејловић, која због перипетија око националног изјашњавања није успјела да се домогне посланичког мандата у НС РС.

Када је ријеч о НДП, кога је лидер СНСД Милорад Додик већ најавио као дио нове владе, највјероватније лидер те странке Драган Чавић неће бити нови министар, него ће у владу послати некога од својих сарадника. Друга опција је да НДП припадне мјесто директора „Путева Српске“, јер се очекује смјена или оставка Ненада Нешића из ДНС, који је освојио мандат у Представничком дому БиХ.

У свим овим комбинацијама, осим страначких апетита, треба задовољити и уставну обавезу да пет министара треба да буду Бошњаци, а три Хрвати.

Трговина и туризам за УС

У идућем мандату извршне власти министра би требало да има и Уједињена Српска Ненада Стевандића. Како сазнајемо, велике су шансе да овој странци припадне Министарство трговине и туризма РС које сада води социјалиста Предраг Глухаковић.

Такође, за очекивати је да у Влади остане и ХДЗ БиХ. Само је питање на којој позицији, јер се очекује гашење Министарства за избјеглице и расељена лица које води њихов министар Давор Чордаш.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име