Ђорђо Сладоје добитник Дисове награде

0
360
Фото: СРНА

Пјесник Ђорђо Сладоје из Новог Сада добитник је Дисове награде за 2019. годину, за цјелокупно пјесничко стваралаштво, саопштио је данас жири.

Одлуку је једногласно донио жири којем је предсједавао редовни професор Филолошког факултета у Београду Јован Делић.

У образложењу се наводи да Сладоје има до сада 22 веома успјеле и високо оцијењене књиге, што га сврстава у ред “најостваренијих савремених српских пјесника препознатљивога гласа, дисовски горког, дисовски строго критички усмјереног на наше дане, али и дисовски оданог својој пјесничкој традицији, језику, отаџбини и народу”.

Тај глас је скептичан, обиљежен искуством рата, избјеглиштва, пораза, осјећања обескореијњености, нужно елегичан, проткан иронијом и горким хумором, драматичан глас о драматичном и у драматичном времену. Вјероватно су зато неколике његове књиге компоноване као “петочинке” – као прикривене драме вођене према трагичној катарзи“, истакао је жири.

Награђени пјесник је рођен 1954. године у Клињи код Улога, у Горњој Херцеговини. Гимназију је завршио у Сечњу, а студије социологије у Сарајеву. До 1992. године радио је у Народној и Универзитетској библиотеци у Сарајеву. У вријеме рата у БиХ избјегао је са породицом у Врбас, гдје је радио као секретар Фестивала поезије младих и уредник часописа “Траг” до 2007. године.

Од 2007. године ради као уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада.

Објавио је 22 књиге поезије и приредио је “Најљепше пјесме” Рајка Петрова Нога (2002). За свој пјеснички рад добио је низ најзначајнијих награда, а о његовој поезији писали су најистакнутији српски критичари и објављена су два зборника критичких радова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име