Ђурић: Не желимо сукобе ни са ким, али Срби никада нису на кољенима чекали да их неко истријеби

0
103
Beograd, 7. aprila 2018. - Dokument o formiranju ZSO, koji je predstavila Pristina, nije nista do obesmisljavanje prethodne tvrdnje privremenih institucija u Pristini da ce formirati ZSO, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric. Djuric je na konferenciji za novinare rekao da Pristina, umesto da radi na formiranju ZSO, formira neka "upravljacka tela", koja ne predstavljaju nista drugo do "odbor za tutorstvo" nad predstvanicima srpske zajednice. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је на дјелу синхронизовани притисак на Србе на Косову и Метохији да се иселе, а на Србију да призна противправни покушај сецесије дијела своје територије.

Ђурић је у интервјуу за београдску Политику рекао да Приштина својим потезима жели да изазове нови талас исељавања, како би се добило етнички чисто самопроглашено Косово, али и да поручи да је свако инсистирање на поштовању колективних права Срба унапријед осуђено на пропаст.

Он је истакао да је Приштина никада није дјеловала самостално и да је тај дио територије Србије под потпуном контролом моћних западних држава, прије свих САД, те да само наивни и необавјештени могу да сматрају да албански политички лидери имају аутономију одлучивања.

Поводом најава формирања војске Косова 14. децембра, Ђурић је оцијенио да ће Приштина повући тај адут ако све остало не успије.

Он је упозорио да је формирање војске опасност по цијели регион и да би Кфор морао да разоружа сваку албанску паравојску на Косову и Метохији, а не да помаже формирање таквих снага.

„Не можете неодговорним и девијантним типовима дати оружје у руке“ рекао је Ђурић.

Упитан да ли ће Београд реговати ако Приштина пошаље војску на сјевер Косова и Метохије, Ђурић је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић, као главнокомандујући, јасно рекао да Србија никоме неће допустити “Бљеске” ни “Олује”.

„ Ми не желимо сукобе ни са ким посебно, не с НАТО и САД, али Срби никада нису на кољенима чекали да их неко истријеби“ рекао је Ђурић.

Он је навео да је бриселски дијалог “на леду”, те да Београд није одустао од дијалога, већ је то једнострано урадила Приштина.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име