ДНС: Стевандић испада из игре?

0
412

Предсједништво и Главни одбор ДНС-а у суботу у Бијељини ће усагласити став поводом предстојећих избора и својих кандидата за најзначајније функције, послије чега би, у току наредне седмице, требало да дође до разговора са СНСД-ом и Социјалистичком партијом, сазнају “Независне”.

Како је већ наговијестио лидер ДНС-а Марко Павић, извјестан је споразум  ДНС-а са СНСД-ом, а круг функција о којема могу да разговарају је широк.

Како је “Независним” рекао извор близак владајућој већини, СНСД је ДНС-у за одустајање од кандидатуре за предсједника РС или члана Предсједништва БиХ понудио мјесто предсједника Владе или предсједника Народне скупштине и још осам министарских мјеста у Влади Српске и Савјету министара БиХ.

“СНСД-у треба бар 50.000 ДНС-ових гласова да би био сигуран у побједу својих кандидата”, рекао је тај извор.

Оно што ствара непознаницу и компликује односе ДНС-а и СНСД-а јесте Уједињена Српска Ненада Стевандића.

Извор “Независних” тврди да је Павић рекао лидеру СНСД-а Милораду Додику да ДНС неће у ни у какав предизборни блок чији ће члан бити Стевандићева Уједињена Српска.

Управо због тога лидер ДНС-а се јавно успротивио формирању тзв. патриотског блока, истичући да ова странка није учествовала у разговорима о томе и да уопште не зна ко је иницирао ту причу.

А управо Стевандић је јавно пропагирао патриотски блок и најавио чланство своје странке у њему.

“Изгубили смо четири године у међусрпском обрачуну Савеза за промјене са РС. Зато сада правимо кичму српске националне политике, која ће се звати патриотски блок и која ће суштински бити супротстављена босанском блоку”, изјавио је недавно Стевандић.

Колико је Павић одлучан у ставу да нема никакве сарадње ДНС-а са Стевандићем, па самим тим ни тзв. патриотског блока с њим, доказ је његова јавна изјава да, уколико Додик буде инсистирао на било каквој врсти предизборне коалиције са Уједињеном Српском, не искључује могућност да ДНС на изборе изађе ојачан са четири-пет странака које желе заједнички наступ и да понуди заједничке кандидате и за предсједника РС и за члана Предсједништва БиХ.

Као што смо већ објавили, у том случају ДНС би на изборима око себе могао да окупи неколико мањих партија, од којих је једна сасвим сигурно Народна странка са Огњеном Тадићем на челу која је преузела већи дио чланства СДС-а на подручју три изборне јединице: Бањалука, Приједор и Лијевче. Управо је Тадић након оснивања  Народне странке један од првих састанака одржао с Марком Павићем, лидером ДНС-а.

Поред тога ДНС би сасвим сигурно у том случају ишао на изборе са својим кандидатом за предсједника Републике Српске, а чланство ДНС-а сложно је у оцјени да је тој функцији најближи лидер партије Марко Павић.

Како “Независне” сазнају, руководство ДНС-а недавно је одржало састанак и са једном партијом са сједиштем у Сарајеву са којом је договорило заједнички наступ на предстојећим изборима у РС, али и у кантонима у Федерацији БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име