До сада у средње школе на подручју Источног Сарајева уписано 614 ученика

0
456

У средње школе на подручју Источног Сарајева у школску 2018/2019. годину, до сада је уписано 614 ученика, што је приближно прошлогодишњем броју уписаних средњошколаца, изјавила је самостални стручни сарадник за односе с јавношћу у скуштини града Источно Сарајево Александра Берјан.

Она је напоменула да је у четири средње школе у Источном Сарајеву формиран исти број одјељења као и претходних година, те да је једино у Средњошколском центру /СШЦ/ “Пале” уписано више ученика у односу на прошлу школску годину.

У СШЦ `Пале` у Палама уписана су 174 ученика, у СШЦ `Василије Острошки` на Сокоцу 116 ученика, у СШЦ `Источна Илиџа` 184 ученика и у Средњу школу `28. јуни` у Источном Новом Сарајеву 140 ученика”, навела је Берјанова.

Она је додала да и ове године највеће интересовање ученика влада за гимназију, па је тако у СШЦ на Палама до сада уписано 66 будућих гимназијалаца, у СШЦ `Василије Острошки` на Сокоцу 68, укључујући 20 ученика у подручној школи у Хан Пијеску, а у СШЦ `Источна Илиџа` 72 ученика”, прецизирала је Берјанова.

Берјанова додаје да у средњим стручним школама највеће интересовање влада за здравствену струку, односно за фармацеутског и медицинског техничара, те за смјерове туристички техничар и кувар-кулинар.

“Најмање ученика ове године је уписано на занате. У СШЦ `Пале` уписано је само по 11 ученика на смјерове инсталатер и варилац, а у Средњој школи `28. јуни` у Источном Новом Сарајеву уписано је по 10 ученика на смјерове електричар и ауто-електричар”, навела је Берјанова.

Берјанова је додала да у СШЦ “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву неће бити расписан трећи уписни рок, јер су сва мјеста попуњена, док у осталим средњим школама на подручју града има по неколико упражњених мјеста.

Берјанова је навела да су у већини средњих школа на подручју града кабинети опремљени за извођење практичне наставе која се одвија по плану и програму.

Она је додала да проблем представља недостатак простора који је изражен у средњим школама “Источна Илиџа” и “28. јуни” Источно Ново Сарајево, с обзиром на то да ове двије школе наставу организују у истој згради.

“Велики проблем у тим школама су и значајна издвајања за трошкове загријавања простора, јер топланама Источно Ново Сарајево годишње плаћају око 120.000 КМ за услуге гријања, тако да око 60 одсто средстава које школе добију од града Источно Сарајево за материјалне трошкове, одлазе у те сврхе”, истакла је Берјанова.

Она је додала да СШЦ “Пале” и СШЦ “Василије Острошки” Соколац немају проблема са високом цијеном гријања, јер су у овим школама прије неколико година изграђене властите котловнице.

За материјалне трошкове средњих школа град Источно Сарајево годишње издваја око 450.000 КМ.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име