Добрила се вратила – Бјелоглави суп као вип личност стигао у Србију

0
264
Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица

Тешко да је икада иједној животињи код нас указана таква част као Добрили, бјелоглавом супу са Увца која је је данас завршила своје путешествије по свијету и вечерас се враћа на литице кањона на којима се априла прошле године излегла.

Са пута у Турску, у коју је одлетјела вођена природним нагоном, а из које није могла да се врати сама, Добрила је долетјела авионом турског авио превозника који је финансирао њен повратак. Лешинара који је име добио по мирољубивости и доброћудности, на аеродрому “Никола Тесла” дочекали су министар заштите животне средине Србије Горан Триван и турски амбасадор у Србији Танжу Билгич.

Добрилу је на београдском аеродрому “Никола Тесла” дочекао велики број домаћих и страних медија, а она је из авиона изнијета у транспортеру, а потом однесена у простор за царинску и ветеринарску контролу.

Долазак турског дипломате на дочек Добрили само је још једна потврда, колико је његова земља придавала пажње нашем бјелоглавом супу у посљедња четири мјесеца за колико се зна да је он био у Турској.

– Ово је примјер да двије пријатељске земље могу да учине нешто добро за заштиту животне средине. За нас је ово важан тренутак – изјавио је министар Горан Триван.

Децембра прошле године Добрила је два пуна проналажена смрзнута и изнемогла близу турско – сиријске границе и оба пута је, по налогу тамошњих власти, добила адекватан ветеринарски третман и бригу. Добрилу су више пута покушавали да пусте на слободу, али се она увијек враћала људима.

– Срећан сам што је наша операција успјешна. Добрила ће отићи у Увац, а ако се поново врати у Турску, ми ћемо је са вашим допустом радо задржати и водити рачуна о њој – казао је амбасадор Билгич.

Остало је непознато да ли због тога што је свјесна немоћи знала да не може преживјети у природи, да ли зато што се током заточеништва припитомила и навикла да једе из руку људи, или просто из урођеног, доброг карактера који је јуна прошле године показала приликом маркирања на Увцу због којег је и добила име.

Судбина Добриле биће екранизована камером екипе турске телевизије која је данас допутовала са њом. Одушевљени судбином бјелоглавог супа Турци ће у наредна два – три дана на Увцу, гдје је одмах јуче отрпемљена Добрила, снимити сегменте филма који ће реконструисати Добилин живот од дана када се излегла, преко лета у Турску и свих авантура које је тамо преживјела, до повратка у завичај.

– Добрилу ће преузети ренџери Резервата “Увац” и пребацити у воалијеру у којој ће боравити неко вријеме док се не прилагоди и док се не стекну услови за њено пуштање – кажу у Фонду за заштиту птица грабљивица.

Сада већ чувени суп би под небо над Увцем требало да се вине у мају или јуну када ће, по нове кадрове за свој филм, доћи ТВ екипа из турске. Сума од 140.000 динара која је прикупљена за Добрилин повратак, прије него што је објелодањено да ће лет финансирати турска авио компанија, биће искоришћен за набавку сателитског одашиљача којим ће орнитолози и ренџери пратити Добрилино кретање.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име