Додик: Чак и 1. март свједочи да је Српска настала прије БиХ

0
157

Јасан показатељ да је Република Српска настала прије БиХ јесте и чињеница да Бошњаци прослављају свој празник “независности” тек 1. марта, а Република Српска свој дан 9. јануара, рекао је вечерас у Београду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“То што они тај свој празник, који ми не прихватамо, прослављају 1. марта, а ми прослављамо 9. јануара, значи да је Република Српска настала прије БиХ и да је на крају те 1995. године унијела своју територију и свој политички систем у БиХ. Зато у члану 3 Устава БиХ пише да је састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ”, рекао је новинарима Додик.

Упитан да прокоментарише честитку коју му је поводом 1. марта упутио СДП БиХ, Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, оцијенио је да су тиме покушали да се нашале и да буду цинични.

“Као што ми је /амерички предсједник Доналд/ Трамп упутио честитку негдје у новембру за неки празник БиХ, ја сам одговорио да то није мој празник, а ево и њима одговарам – то није мој празник”, истакао је Додик.

Он је нагласио да то није његов празник, да то може да буде празник Бошњака, али да сигурно није празник БиХ.

“Први март никада неће бити празник Срба. То је за нас синоним страдања и мислим да су покварено прибавили тај празник у настојању да нама наметну своју истину и своју причу о страдањима у БиХ”, каже Додик.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као дан независности БиХ, док се овај датум у Републици Српској не слави.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа – Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име