Додик на Божићном пријему: Српска не одустаје од прославе 9. јануара

0
331
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

У Сједишту РС у Источном Сарајеву у току је Божићни пријем српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика.

Предсједавајући предсједништва БиХ, Милорад Додик је прије почетка пријема новинарима изјавио да је је најважније да се у БиХ сачува стабилност и мир. Изјавио је да РС не одустаје од прославе 9. јануара и да то не треба никога да иритира.

-Лоша је порука галама која се створила у једном дијелу јавности БиХ везано за прославу 9. јануара – рекао је Додик.

РС је посвећена рјешавању неколико проблема у БиХ, а прије свега имплементацији изборних резултата како би се могло приступити јачању суверенитета у БиХ. Додик је изјавио да нема концензуса за питање НАТО-а и да РС има резолуције Народне Скупштине о војној неутралности која обавезује све њене званичнике на Нивоу БиХ.

Додик је такође најавио да ће Скупштина РС ускоро усвојити измјене кривичног закона којим се предвиђају строже казне за непоштовање Одлука институција РС.

Додик је истакао и то да је Путинова посјета Србији важна, јер је ријеч о једном од најважнијих лидера свијета, земље која је пријатељ Српске, Србије и српског народа и која се бори за очување принципа мирољубивих односа међу народима и додао да ће се свакако срести са њим.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је БиХ пред великим изазовима, при чему Република Српска не жели било шта сем одбране свог уставног положаја, који је јасно дефинисан Дејтонским мировним споразумом.

-Ми се држимо тог документа и сматрамо да је у свим цивилизованим, демократским земљама свијета веома важно поштовање највишег акта те земље-, рекао је Додик на божићном пријему у сједишту Републике Српске.

Он је подсјетио да Устав БиХ прописује да БиХ припадају надлежности које су изричито дате Уставом и да нема другог начина да БиХ има надлжености.

-Наравно, пракса је у БиХ направила нешто друго и против те накарадне праксе и наметања рјешења високог представника морамо да водимо нашу политичку и сваку другу активност-, истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска без икаквог разлога доведена у позицију да је неко оптужује за опструкцију.

-Република Српска је имплементирала своје изборне резултате, формирала институције и све неопходне органе како би се могли формирати и органи БиХ-, рекао је Додик и додао да је веома лоша пракса опструкција формирања власти која долази са нивоа БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да је божићни пријем приредио како би се показала саборност српског народа, приврженост миру и стабилизацији, приврженост добрим односима према људима и свему ономе што празници који су прослављени исказују готово код свих религија и народа који живе у БиХ.

-Република Српска је надавно прославила свој Дан Републике и не треба нико да сумња да ће то наставити да чини у наредном времену. То није против било кога нити да би изазвало било какву негативну емоцију, то је наш празник и имамо право да га славимо-, истакао је Додик.

Он је негирао приче да је ово неуставан празник и истакао да је донесен закон који одређује да је 9. јануар Дан Републике.

-Жао ми је што се огромна галама око тога дигла и мислим да то није добра порука нашим укупно добрим односима у БиХ-, поручио је Додик.

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, те премијер Српске Радован Вишковић, као и Нјегово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Присуствовали су и представници институција Републике Српске, локалних заједница, институција БиХ, међу којима предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто, те министри у Савјету министара Марина Пендеш и Вјекослав Беванда, као и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име