Додик: Неће бити смањења акциза

0
533

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се неће смањивати акцизе да би појефтинило гориво, јер се оне намјенски троше за изградњу ауто-путева и модернизацију путева.

„За савремене путеве морамо издвојити новац. Намјенски је за ауто-путеве и магистралне путеве уведена акциза и низашта друго, не за општу потрошњу. У модерне путеве морамо улагати, нема земље која је другачије то ријешила. Кроз акцизе на гориво дајемо допринос изградњи нових путева и они се у Српској граде“, рекао је Додик.

Он је поновио да неће бити смањења цијена горива, без обзира ко шта урадио и колико год то било непопуларно, јер то не зависи од Владе и власти.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да посједује рачуне према којима чланови удружења превозника који су организовали блокаду саобраћајница, код дистрибутера имају рабат на цијену од пет до десет одсто.

„Када они сипају гориво за свој камион и возило онда имају одобрени рабат за пет до десет одсто, а обични грађани плаћају пуну цијену. Против кога су онда они организовали протесте? Против власти која нема никакве одговорности за цијену, јер се она формира слободно и највише зависи од кретања свјетских цијена“, каже Додик.

Он је рекао да ће блокада саобраћајница бити спријечена.

„Уколико је неко хтио да скрене пажњу, онда би било коректно да због оних који можда исто сматрају да је гориво скупо, а ипак морају да нешто друго раде, отворе барем једну трасу пута, а они то нису хтјели да ураде, чиме су показали своје намјере“, додао је Додик.

Додик је поручио да се не смије ићи против оних који желе нормално да живе.

„Јуче сам намјерно остао у Бањалуци и кући кренуо тек након 17 часова и никавих блокада није било, али сам видио знатно мањи број аутомобила на путу, јер људи нису хтјели да упадају у те гужве, мислећи да ће путеви бити блокирани“, поручио је Додик.

Он је поновио да власти нису надлежне за смањење цијена горива, јер се његова цијена заснива на бази свјетске.

„Наша економија није снажна да може одговорити на повећање цијена као што је то економија Нјемачке или неке друге земље, али је нажалост, иста база што се тиче енергената, поготово када су у питању нафта и нафтни деривати“, појаснио је предсједник Српске.

Он је додао да се цијене формирају слободно, док се као једини регулатор јавља удружење дистрибутера и они могу покушати да интервенишу на саму цијену.

„Српска има најнижу стопу ПДВ-а у региону, 17 одсто. Ми морамо обезбиједити за друштво неопходне ствари. Схватам да се људи буне, али нема државе на свијету која на промет нафтним дериватима нема одређене стопе захвата за приходе који служе за остваривање општих интереса, као што су болнице, школе, путеви“, додао је Додик.

Он је поновио да је за девет одсто цијена горива у Српској нижа него у Федерацији БиХ, да је за 29 одсто нижа него у Србији, као и да је за 36 одсто нижа него у Хрватској.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име