Додик у Броду: Помоћ Зечевићима који су за Српску дали највише што су могли

0
350

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик обећао је данас у Броду додатну помоћ Миљи Зечевић, мајци која је у одбрамбено-отаџбинском рату изгубила три сина – Петра, Васу и Милана и супруга Јована, а четврти син Бранислав умро је почетком овог мјесеца.

Додик је рекао новинарима да је овој породици и раније помагано, али да то није најважније, нагласивши да су Зечевићи дали за Републику Српску највише што су могли.

“Бака је изгубила три сина у рату. Зар има неко веће давање у животу и да ли је могуће нешто више дати? Зато овдје примјећујем посебан патриотизам, који произилази управо из те одговорности и осјећаја страдања. Они су страдали јер припадају нашем народу, што су Срби и што су бранили своју кућу и породицу”, рекао је Додик.

Он је навео да је породицу Зечевић и мајку Миљу, нажалост, живот ставио пред велика искушења и патњу.

“Овдје сам само да они у ове /празничне/ дане осјете бар на трен пажњу свих нас који смо ту да им дамо неку моралну подршку и кажемо да баки Миљи да није сама. Ту смо за нека будућа времена, ако јој било шта можемо помоћи. Не као важни људи на функцијама, већ као људи и породица. Увијек сам за то спреман”, рекао је Додик.

Он је навео да они који живе у Српској морају имати и сачувати “тај неки људски осјећај”, додајући да је у породици Зечевић затекао додатни ентузијазам младих људи који се боре за своје породице и да њихова дјеца буду добра, да се школују, раде, живе…

“Видио сам и љубав према овом крају и зато је нормално да људи који обављају одговорне послове помогну свугдје гдје је то могуће”, рекао је Додик, који данас, због пијетета и поштовања према породици Зечевић и њиховој жртви, није хтио да одговара на бројна додатна питања новинара.

Миља Зечевић је захвалила Додику на посјети и обећаној помоћи.

“Хвала му што ме је обишао. Како ми је, то најбоље ја знам и како ми је било тешко. Све је прешло преко мене… Четири сина и човјека сам сахранила… Клонула сам сва од тога”, рекла је Зечевићева.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да га Милорад Додик, када се сретну, увијек пита како су Зечевићи и људи у Сијековцу, који су 1992. године преживјели никада осуђени масакр.

“Он увијек брине и ова Додикова посјета, након смрти четвртог сина ове породице, израз је велике пажње и подршке. Мислим да је то гест једног великог човјека, пријатеља свих добрих људи”, оцијенио је Јовичић.

Горан Зечевић, син недавно преминулог Бранислава, који је био ратни војни инвалид, рекао је да је да је одлазак његовог оца био додатна трагедија за породицу.

“Бранислав нам је био нека снага, окупљао нас, помагао нам… Желим се захвалити Милораду Додику и његовим сарадницима на овој посјети и указаној помоћи. До сада су много чинили за нас, као и овај пут. Хвала што нас нису заборавили и што су нам у овим тешким тренуцима притекли у помоћ”, рекао је Зечевић.

Током страдања српских цивила у Сијековцу 26. марта 1992. године, када је почињен први масовни ратни злочин на простору БиХ, Миљи Зечевић су погинула три сина и супруг.

Додик је док је обављао функцију предсједника Републике Српске одликовао Зечевићеву орденом Милоша Обилића на пријему за мајке које су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату изгубиле више чланова породице.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 особа углавном жена, дјеце и стараца. Запаљено је 15 кућа и црква Свете великомученице Огњене Марије.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име