На данашњи дан

0
9251

Данас је уторак, 16. јануар, 16. дан 2018. године. До краја године има 349 дана.

1493. – Кристофор Колумбо вратио се у Шпанију са свог првог путовања.

1547. – Иван IV Грозни, велики московски кнез, крунисао се и постао први цар Русије.

1908. – У Београду је отворен хотел „Москва“, подигнут на мјесту где је била кафана „Велика Србија“. Зграду су пројектовали српски архитекта Јован Илкић и група архитеката из Санкт Петерсбурга.

1909. – Енглески поларни истраживач сер Ернест Шаклтон открио је јужни магнетски пол.

1919. – У САД-у је ступила на снагу Прохибиција којом је била забрањена производња, продаја и транспорт опојних пића.

1920. – У Паризу је одржана прва скупштина Друштва народа.

1927. – Умро је српски географ Јован Цвијић, оснивач антропогеографије и геоморфологије у Србији и Српског географског друштва, професор и ректор Универзитета у Београду, предсједник Српске краљевске академије, почасни доктор париске Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу. Веома су значајни његови радови о морфологији и хидрографији Динарског крша и других крашких предјела, тектоници и глацијацији планина Балканског полуострва, студије о Јадранском приморју, балканским котлинама и пољима, Шумадији и Панонском басену и о миграцијама југословенских народа. Одиграо је изузетну улогу као савјетник српске делегације на мировним преговорима у Паризу послије Првог свјетског рата. Дјела: „Основе за географију и геологију Македоније и Старе Србије“ (три тома), „Антропогеографски проблеми Балканског полуострва“, „Балканско полуострво и јужнословенске земље“, „Геоморфологија“ (два тома), „Етногеографске карте југословенских земаља“, „Географска карта Југославије“, „Говори и чланци“ (четири тома).

1969. – Чешки студент филозофије, Јан Палах, запалио се у Прагу на Вацвалским намјестима у знак протеста због совјетске инвазије на Чехословачку.

1979. – Суочен са побуном у војсци и насилним демонстрацијама против своје владе, ирански шах Мохамед Реза побјегао је у Египат. Двије недеље касније, Ајтолах Хоменини, духовни вођа Исламске револуције, вратио се послије 15 година егзила и преузео је власт.

1991. – Отпочела је операција „Пустињска олуја“. Ова војна операција у Заливу вођена је под командом САД-а против Ирака поводом агресије коју је у августу 1990. године Ирак извршио на Кувајт. Цијела операција вођена је без икаквих ограничења и поштовања правила ратног права. Коалиција на челу са САД-ом наступила је са силом несразмјерном ирачкој, са најмодернијим оружјем чија је употреба изазвала тешке еколошке послједице, бројне људске губитке и материјану штету.

1998. – У експлозији метана у руднику „Соко“ у Читлуку крај Сокобање погинуло је 29 рудара.

Архива

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име