Доктори болнице “Србија” у Источном Сарајеву получасовном обуставом рада траже августовску плату

6
2289
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Доктори болнице “Србија” у Источном Сарајеву одржали су данас получасовни штрајк, те су на болничкој капији тражили плате које нису примили од августа. Тврде да без редовних примања не знају више како да организују живот, те да су приморани да на овај начин траже своје плате, јер су им од стране послодавца ускраћена основна радничка права.

Татјана Јовичић, предсједник синдиката доктора Сарајевско-романијске регије и члан Главног одбора доктора Републике Српске рекла нам је да су се данас окупили испред Синдиката ове установе како би јавно указали на вандредну ситуацију у овој установи у којиј доктори плату нису примили од августа ове године.

“Данас је 15. новембар и законски рок је давно прошао. Радници су егзистенцијално угрожени и ради се о тешком кршењу професионалних, социјалних и економских права”, истиче Јовичићева.

Она истиче да су јако срећни због нове болнице, те да нестрпљиво ишчекују пресељење и боље услове за рад, како медицинског особља, тако и за пацијенте.

“Тражимо редовну исплату плата и доприноса који  нису уплаћени око седам година, као и трошкове превоза, јубиларне награде, рефундацију трошкова за специјализацију и субсецијализацију и друга права из Закона о радном односу. Тражимо изједначавање са другим здравственим установама у Републици Српској, које су, углавном добиле и септембарску, а неке и октобарску плату”, каже Јовичићева.

Јовичићева истиче да доктор у Бањалуци и доктор у Источном Сарајеву, као и здравствени радник у Бањалуци и здравствени радник у Источном Сарајеву, али и пацијенти у оба града, треба да буду једнаки.

“Наставићемо са нашим јавним обраћењем, које је посљедица кршења закона којим су регулисана наша права из радног односа, тј. исплата плата, доприноса и других накнада из Закона о раду”, каже Јовичићева.

Синдикат доктора медицине болнице “Србија је, како кажу, у сталном засједању, те ће сукцесивно доносити одлуке о даљем дјеловање, који ће зависити од околности којима буду изложени.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Далибор Бошковић, портпарол болнице “Србија” изјавио је да је директор ове здравствене установе, Горан Тодоровић, у задњих десетак дана више пута био у Бањалуци, гдје је обављао разговоре са ресорним министром и директором Фонда здравственог осигурања, везано за неисплаћене плате и доприносе.

“У тим разговорима није до краја ријешен проблем, а директор је и данас на састанку са њима, те се надамо да ће до краја дана или евентуално сутра бити нађено рјешење за исплату заостале августовске плате и доприноса”, рекао је Бошковић.

На питање новинара, везано за кредитно задужење ове установе, од преко милион КМ, Бошковић је изјавио да нема конкретних информација, али да мисли да ће тај новац бити искориштен за исплату плата и барем дијела доприноса.

Он је додао да пацијенти неће бити угрожени и запостављени, и ако се настави ова пракса обустављања рада на пола сата.

6 коментара

  1. Dok se u Kasindolu doktori bore za svoja prava, do tad u Domu zdravlja Pale, se pacijenti bore za svoja prava. Trenutno je najveći problem kako probuditi doktore koji samo spavaju, kada su u noćnoj smjeni spavaju kada su u danjskoj smjeni opet spavaju. I tako cijeli im život prodje u spavanju.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име