Долини хероја враћен некадашњи изглед: Санирано велико клизиште у Националном парку “Сутјеска”

0
522

У Долини хероја на Тјентишту завршена је санација клизишта које се покренуло у фебруару и запријетило споменику Битке на Сутјесци и спомен-костурници, за шта је Влада Републике Српске обезбиједила 927.000 КМ.

Огромни кратер испод споменика попуњен је каменим и земљаним насипом са комплетном дренажом подземних и надземних вода, новим одводима и цјевоводима и са 15 шахтова на дубини од осам метара.

Директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић напомиње да се клизиште на истом мјесту покренуло 1986. године, али да тада није адекватно санирано, па се након три деценије, усљед обилних киша, поново активирало.

– Захваљујући Влади Српске, која је обезбиједила два милиона КМ, реализује се комплетан пројекат и санације клизишта и реконструкције меморијалног комплекса. Тренутно се постављају нове мермерне плоче испод споменика – каже Павловић.

У оквиру реконструкције наново ће бити изграђена и поплочана степеништа са више од 200 степеница, као и читав плато и амфитеатар изнад споменика, а на том дијелу биће урађен и дренажни систем са одводним цијевима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име