Донијети нови закон о граду

0
557

Постојећи Закон о граду Источно Сарајево је превазиђен и потребно је донијети нови који ће овај град учинити јачим и стабилнијим, сагласни су градоначелник Ненад Вуковић и начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и Источна Илиџа Маринко Божовић.

Вуковић /ПДП/ је након редовног састанка представника Градске управе Источно Сарајево са начелницима општина и предсједницима градских политичких организација који имају своје одборнике у Скупштини града, новинарима рекао да је усаглашено да у новом закону неће бити ријечи о измјенама територијалне организације града.

У новом закону ћемо преузети одредбе Закона о локалној самоуправи којим су дефинисане надлежности града и општина, а требамо и да у статуте града и општина унесемо оно што је предвидио нови закон о локалној самоуправи који је на снази”, навео је Вуковић.

Он је нагласио да је остало отворено питање око начина избора градоначелника и одборника у Скупштини града, односно да ли да остане посредни или да се уведе непосредни /директни/ избор, појаснивши да не зависи све од њих, јер изборни закони Републике Српске и БиХ, али и дуги прописи, на неки начин лимитирају шта може бити унесено у нови закон о граду.

Због тога смо договорили да организујемо комисију правника из града и шест општина која ће до 5. јуна сагледати које су могућности када су у питању измјене, па ћемо се ми поново састати и покушати да дамо заједнички приједлог који би ишао према Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске, односно Народној скупштини Српске“, рекао је Вуковић.

Вуковић је додао да би најбоље било да буде упућен један заједнички приједлог, а не више приједлога различитих политичких партија.

Он је рекао да он лично нема ништа против тога да се градоначелник бира директно на изборима, али да се морају имати у виду специфичности града који има шест општина, те да је у том погледу потребно изаћи са приједлогом којим ће бити задовољни сви, а не само неки.

Вуковић је навео да је на данашњем састанку договорено до за 15 до 20 дана буде одржана конститутивна сједница форума за безбједност града, те да је било ријечи и о проналажењу модела којим би општине и град могли помоћи здравственим институцијама да имају што више специјализаната, као и о стимулативним мјерама за истицање назива фирми на ћириличном писму.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић /СНСД/ је нагласио да прича о измјени закона о граду Источно Сарајево превазилази интересе градских општина, као и политичке интересе било које странке.

“Нама треба закон који ће ојачати град и ојачати и дефинисати ствари између општина и града који су потпуно једнаки и који ће наметнути обавезу граду и општинама да раде заједнички на стварима које су од интереса за грађане. Број један је да коначно грађанима поручимо да град Источно Сарајево заиста има своју снагу, такакв какав јесете”, указао је Ћосић.

Он је истакао да је потребно развијати осјећај становника за градом који ће задовољити потребе сваког човјека, оцјењујући да за тако нешто нема бољег пута него доношење новог закона о граду.

Ћосић је, када је ријеч о начину избора градоначелника и одборника, нагласио да је став СНСД-а јасан од самог почетка, а то је да градоначелник мора бити директно биран и да као такав представља град.

Уколико добијемо тумачење да је за директни избор градоначелника и одборника потребно измијенити Изборни закон БиХ, сматрамо да на том путу не треба стати, већ да треба донијети нови закон и све ствари прецизирати”, поручио је Ћосић.

Он је напоменуо да постоје различита мишљења о финансирању града, односно око распођеле комуналне таксе, додајући да је потребно видјети на који начин и у ком односу се по општинама троши новац од ње.

Ћосић је рекао да СНСД сматра да је потребно унијети и додатне одредбе које се односе на сарадњу општина унутар града, односно да се општинама остави могућност да, уколико се договоре, једна од друге преузму надлежност.

Он је изразио наду ће бити постигнута сагласност о нацрту новог закона, јер ће град упућивањем заједничког приједлога Народној скупштини Републике Српске показати озбиљност, као неко ко представља 65.000 људи.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је став СДС-а да град Источно Сарајево има оне надлежности које су предвиђене законом о локалној самоуправи, а да све друге надлежности буду рјешаване консензусом и договором свих шест општина, без обзира на који начин се бирају градоначелник и одборници.

Према његовим ријечима, радно тијело које је састављено од представника града и општина предвиђеће могућност која ће омогућити да без застоја и препрека, овај закон као резултат консензуса свих шест градских општина и града, уђе у скупштинску процедуру и прође као усаглашени приједлог свих шест општина, као и свих политичких партија које дјелују у граду.

Једино на такав начин нећемо оставити никакву дилему да је нешто урађено због интереса неке политичке партије, већ да је то интерес грађана Источног Сарајева”, поручио је Божовић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име