Доста им лијепих ријечи: У БиХ добијају обећања, у Њемачкој посао

0
224
Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Политичари су испунили своја обећања и „смањили“ број незапослених у БиХ јер су, захваљујућу њиховој политици, многи без посла заувијек напустили ову земљу.

Овако је политичка аналитичарка Тања Топић за Српскаинфо, карикирајући, објаснила везу политике и запослености.

Свједоци смо да се уназад десетак година, међу бројним обећањима, често наводе она о отварању нових радних мјеста. Политичари сваке двије године обећавају хиљаде радних мјеста, довођење страних инвеститора, а шампионом у овим обећањима проглашен је лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је једном приликом најавио отварања 100.000 радних мјеста, а споменуо је чак и милион.

Примјера ради, да би за четири године било запослено 100.000 људи, сваки радни дан требало би запослити око 90 људи, што се, судећи по свему, није десило.

Ово је само један од радикалних примјера када се ради о политици и економији, којих је претходну деценију било у изобиљу.

– То је само давање наде наивнима и неуким људима. Они својом досадашњом политиком утичу на радна мјеста, јер људи одлазе напоље управо из амбијента који је креирала политика посљедњу деценију. Међутим, они се тим чак и хвале, па у буџету планирају новац који је настао одласком људи са ових простора. Говоримо о једној врсти политичког цинизма – објаснила је Топићева.

Kада говоримо о политици и радим мјестима, морамо споменути и то да се лидери често нађу на отварањима нових фирми. Истина је, било је пресијецања трака, отварања маркета, приватних болница…

– Они су стварно одлични у оном дијелу предизборног фолклора. Пресијецају врпце када то може да им донесе поене у смислу да су они ти који директно могу да донесу нова радна мјеста, што је илузија за наивне гласаче – сматра Топићева.

Да се до сада показало да су то само пуста обећања сагласан је и економски аналитичар Зоран Павловић, који, међутим, додаје да политичари и те како могу да утичу на нова радна мјеста стварајући оквире за њих.

Павловић објашњава да иза обећања морају да стоје економисти, стручњаци, те мјере и активности којима ће бити запослени ти људи.

– Kандидат не може да каже „отворићу нових 10.000 радних мјеста“ али може да каже да ће ако добије повјерење гласача тражити да се оптерећење на плату смањи на 50 одсто, јер ће то регенерисати провреду – објашњава он, додајући да се уз мало воље и рада може запослити многу људи без потрошеног новца.

Павловић објашњава да од пореза који се прикупи од плата радницима, а то је десет посто, три четвртине иде у републички буџет, а једна четвртина локалној заједници као накнада.

– Политичари у Српској су могли то да регулишу. Kада сам разговарао с људима из општине и питао зашто се не боре да доведу инвеститоре, они су рекли да немају никаквог интереса као локална заједница, јер их та једна четвртина не мотивише, није довољна – наводи Павловић примјер, те додаје да у Српској постоји много општина који су добри примјери када је запошљавање у питању, али политичаре нико неће да натјера да их слиједе.

Павловић је напоменуо да политичари не утичу директно на стварање радних мјеста, али да директно утичу на стварања амбијента и климе која би била погодна за отварања и више од најављених радних мјеста.

– Политика не отвара радна мјеста, она ствара предуслове делегирајући своје људе у извршне институције да утиче на стварање добре пословне климе, на креирање развојних буџета. То у преводу значи да постоји новац који је намијењен компанијама које купују нову технологију и запошљавају раднике – закључује Павловић.

Неће да мијењају закон

– Kада сам разговарао са неким политичарима око стварања развојног буџета, рекли су ми да би се тада морамо мијењати закон. Није ми јасно зашто су у политици ако неће да мијењају, доносе и поправљају законе – пита се Павловић.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име