Дудаковић наређивао, војници убијали

0
283

Припадници јединица којима је командовао генерал Атиф Дудаковић само су у Кључу и 15 околних села 1995. године убили 42 српска цивила, а Дудаковић је, према исказима заштићених свједока, лично наређивао да се заробљени војници убијају, а насељена мјеста пале, јавља РТРС.

У удруженом злочиначком подухвату, како се наводи, српско становништво с подручја општине Кључ побијено је и протјерано, а запаљене су и девастиране четири православне богомоље.

Слава Ковачевић из Кључа рекла је да је, након што је Пети корпус такозване Армије БиХ заузео овај град 14. септембра 1995. године, њен отац који није напустио село Завоље, пронађен мртав у дворушту куће, што је био чест случај након што је такозвана Армија БиХ ушла у град.

Заробљене припаднике Војске Републике Српске одводили су на висећи мост на Сани гдје су их убијали, а њихова тијела бацали у ријеку, наводи се у прилогу РТРС-а.

Убијана су старија лица српске националности која нису хтјела или нису могла да побјегну пред налетом Дудаковићеве војске. У Крупи и Санском Мосту убијено је 110 српских цивила, а запаљена је и уништена 21 православна црква.

Божо Јерковић из Крупе свједочио је да је након што је Пети корпус заузео ово насеље 15. септембра 1995. године почело паљење и уништавање српске имовине у његовом селу Цуваја.

“Тада ми је убијен брат Мирко, чије сам посмртне остатке пронашао тек 2002. године”, навео је Јерковић.

Слободанка Јелисавац из Санког Моста рекла је да је њен свекар заробљен и заклан након што је Пети корпус заузео њихово село Хадровци у Санском Мосту.

Заштићени свједоци, чије је исказе Тужилаштво БиХ предочило још у априлу на рочишту за одређивање притвора, потврдили су да је наредбе за стријељање давао лично генерал Дудаковић.

У нападима Петог корпуса такозване Армије БиХ уништено је десетине села, вриједна имовина, скрнављено и запаљено 38 православних богомоља, побијено више од 300 Срба на праговима својих кућа или у масовним егзекуцијама.

Оптужница против генерала Атифа Дудаковића и 16 команданата и војника Петог корпуса такозване Армије БиХ још није потврђена.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име