Душан Шеховац: Срби су својим односом према државној застави заслужили да поставе ентитетску заставу у Предсједништву БиХ!

0
571

Молим све читаоце да приликом читања овог мог текста искључе све своје емоције према државној или ентитетској застави, и да текст читају искључиво уважавајући међународне норме, законе  о заставама и праксу понашање институција Републике Српске према свим заставама.

Читајући Закон о застави БиХ, Члан 5. закондавац прописује званично истицање заставе између осталог:

“1.   На свим зградама Предсједништва БиХ, Вијећа министара и његова три министарства, Парламентарне скупштине БиХ, Уставног суда БиХ, Сталног комитета за војна питања, Комисије за људска права, Централне банке и Сталне изборне комисије након њеног формирања, као и на било којој другој згради заједничких институција или институције којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама;”

“6.    На граничним прелазима БиХ.”

Законом се одређује да у свим прописаним случајевима које регулише закон “друге заставе из Босне и Херцеговине неће се истицати заједно са заставом Босне и Херцеговине.”

“Званићно истицање заставе у ентитетима и незванична употреба заставе регулисаће се посебним законом.”

Члан 1. закона говори да “Овим законом уређује се облик и изглед заставе БиХ, као и њено истицање на нивоу државе БиХ.”

Државне иснтитуција, односно држава  налази се, између осталог, у складу са овим законом, на територији Сарајева, затим на граничном појасу БиХ, и на територији Републике Српске, у Граду Источно Сарајево и у Бањој Луци.

Јасно је да на територији Сарајева, главног града БиХ, (Члан 1, став 5, Устав БиХ) налази највише државе јер у њему смјештено највише институција БиХ.

Није јасно која друштвено-политичка заједница, територија то Сарајево! Успут, не мање битно, треба знати да није донијета одлука на Скупштини БиХ, шта се то подразумјева под Сарајевом. Јесу ли то  четири општине које данас чине Сарајево, Град Сарајево који је данас подијељен ентитетском линијом или је то подручје девет општина бившег Града Сарајева (од којих се неки дијелови налазе у Граду Источно Сарајево) које чине Кантон Сарајево.

Може ли се казати да је то Сарајево заједница Града Сарајева и Града Источно Сарајево?

Ако се узме у обзир да имамо два тумачења, читања Члана 1., Став 3, Устава БиХ.

Први: Босна и Херцеговина састоји се из два ентитета, ФБиХ и Републике Српске (у даљем тексту “Ентитети”)

Други: БиХ је састављена из два ентитета, ФБиХ и Републике Српске (у даљем тексту “Ентитети”)

Оба ова тумачења дијела члана Устава БиХ ентитете признају и повезују у заједничким институцијама БиХ,  и по мени би то повезивање, сусретање требало бити признато и показано  симболично постављањем заједно застава БиХ и Ентитета

Поштујући нека свјетска искуства и праксу. универзалне свјетске принципе,  логично би било да се територије у главном граду гдје се налазе заједничке институције државе именују или третира као Дистрикт, као заједничка територија БиХ  и два равноправна ентитета ФБиХ и Републике Српске.

Имајући ово у виду , сви ми требали би бити добронамјернији, поштујући државу, ентитете и народе, тумачити, у ствари видјети иако не стоји, постојеће законе о застави и дозволити, прихватити праксу да се у заједничким институцијама гдје год да се налазе у држави БиХ постави прво државна застава, до ње десно ентитетска застава, и даље у низу све припадајуће заставе друштвено-политичких заједница (кантони, градови, општине/опћине.)

Добро,  већ чујем шта ми говорите: “друге заставе из БиХ неће се истицати заједно са заставом БиХ.”

Разумијем, тако је! Сви ми знамо шта су закони! Надам се да знамо да закон не треба доносити ако су људи добронамјерни, ако поштују у свом понашању друге  и другачије, ако поштују њихова права и слободе и све идентитете.

А сад, молим Вас ово прочитајте више пута, описе овог примјера, и погледајте фотографије па одговорите прво себи, па онда и свима нама да ли ови примјери постављање застава у Републици Српској, у низу вријеђају вас или било кога другог?

Застава БиХ, застава Републике Српске и застава града Источно Сарајево пред зградом Скупштине града Источно Сарајево.

Пред сваком општином у граду Источно Сарајево постављене су редом: Застава БиХ, Застава Републике Српске, Застава те општине, а негдје и застава града Источно Сарајево. Погледајте фотографију постављених застава пред зградом општине Источно Ново Сарајево.

У сали Народне скупштине Републике Српске постављен је Грб и застава БиХ, не једна него три!

Наглашавам да иако је била обавеза државе и ентитета да:”Званично истицање (заставе БиХ) у ентитетима и незванична употреба заставе регулисаће (регулишу) се посебним законом, (законима)”, то није до данас урађено. Јучерашња изјава обдусмана Босне и Херцеговине то потврђује.

“Закон о застави БиХ не уређује питање уношења заставе Републике Српске у Предсједништво БиХ, па произилази да је дозвољено све што није изричито забрањено“, изјавио је омбудсман за људска права у БиХ Љубинко Митровић.

– И Закон о застави Републике Српске, односно о амблему, не уређује ово питање. Онда долазите до тога да је дозвољено све што није забрањено, рекао је Митровић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања Међународног дана људских права, преноси Срна.” (https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ombudsman-za-ljudska-prava-o-zastavama-i-drugim-obiljezjima-dopusteno-je-sve-sto-nije-zabranjeno-416029)

“Омбусмени БиХ позивају сва законодавна тијела у БиХ да приликом креирања и усвајања државних и ентитетских симбола , и њихове употребе, обезбиједе пуну националну равноправност и највише стандарде људских права и слобода конститутивних народа и осталих грађана,” пренијела је Срна.

Застава и грб Федерације БиХ су стављени одлуком Уставног суда БиХ, јер нису поштована права Срба из Федерације БиХ!

Омбудсман проф. др Љубинко Митровић је рекао да је ово потребно урадити у складу са међународним стандардима и домаћим законодавством, а прије свега начелима Повеље УН, Универзалне декларације о људским правима и Дејтонским споразумом.

Док се не донесу измјене и допуне закона о заставама, који  постављање државне заставе у ентитетима, и ентитетских у  државним институција подржавам став обдусмана БиХ проф. др Љубинка Митровића, да је истицање заставе Републике Српске у Предсједништву БиХ дозвољено јер није забрањено (његов аргумент) , и додајем уз то још један аргумент; а то је пракса поштовања заставе БиХ у Републици Српској, праксом постављања заставе БиХ на централно мјесто испред и у институцијама Републике Српске, (неке од тих примјера можете видјети на фотографијама изнад у тексту) иако ти није одређено ниједним законом, што значи да то није законска обавеза тих институција.

Ово понашање, које није провоцирано законом, институција Републике Српске, истицање заставе БиХ је доказ да оне прихватају и поштују међународне стандард у овој области, а прије свега начела Повеље УН, Универзалне декларације о људским правима и Дејтонског споразума.

Моје мишљење је да треба одмах истакнути, поставити на одговарајућа централна мјеста (ходник није одговарајуће мјесто) заставу Републике Српске у Предсједништву БиХ, иако не постоји законска обавеза, јер Срби имају на то морално право због свог односа према државној застави, поштовањем међународних стандарда о истицању државне заставе БиХ у Републици Српској.

Аутор: Душан Шеховац

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име