Два кружна тока у Источном Сарајеву чекају нову грађевинску сезону

0
482

Изградња двије нове кружне раскрснице у Источном Сарајеву, које су најављене и очекиване у овој години ће због краја грађевинске сезоне, чекати прољеће за почетак радова.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и в.д. директора „Путева РС” Ненад Нешић потписали су средином јула споразум о изградњи кружног тока на укрштању магистралног и регионалног пута на раскрници Кула, у вриједности од 500.000 КМ. Општина Источна Илиџа преузела је тада обавезу да ријеши имовинско – правне односе, као и пројектне и планске документације.

Иако је најављено да ће средином септембра бити изабран најповољнији понуђач за извођење радова, након чега ће кренути радови, до сада није почела изградња ове кружне раскрснице.

Начелник ове локалне заједнице Маринко Божовић рекао је да пројекат кружног тока прошао усаглашавање са свим заинтересованим странама, мислећи, прије свега, на привредне субјекте чије пословање искључиво зависи од доступности магистралног пута и брзине изласка на исти.

– Нисмо се смијели играти са овим пројектом и могућношћу да не задовољи потребе ове раскрснице у потпуности, те смо га из тог разлога мало дуже чекали. Очекујем да ће у идућој седмици бити уручен „Путевима РС“ – каже Божовић.

Истиче да  ће овај кружни ток ријешити дугогодишњи проблем саобраћајних гужви и честих саобраћајних незгода на територији Источне Илиџе.

У Источном Новом Сарајеву се очекује почетак радова на изградњи кружог тока на раскрсници улица Вука Караџића и Војводе Радомира Путника, чија је вриједност 155.000 КМ.

Како је речено приликом потписивања уговора начелника ове општине Љубише Ћосића и директора „Путева РС“ радови на кружној раскрници су требало да буду завршени до краја године. Међутим, како нису ни почели, Ћосић истиче за Српскаинфо да ће се морати сачекати прољеће.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

 

– „Путеви РС” треба да иницирају према извођачима да се покрену радови, али да с обзиром да улазимо у зимски период, то би требало оставити за прољеће. Грађевинска сезона је при крају и очекују се лоши временски услови – каже Ћосић. Он објашњава да ће изградња ове кружне раскрнице доприњети безбједно одвијање саобраћаја, посебно за пјешаке.

– Раскрсница код улица Вука Караџића и Војводе Радомира Путника је јако проблематична, јер је ту скретање према мјесној заједници Топлик – Тилава, а даље се наставља према центру општине. Планирамо да се изградњом кружног тока у том дијелу ријеши та проблематична ситуација и омогући безбједно одвијање саобраћаја – навео је Ћосић.

Подијељења мишљења

На подручју ових општина грађани су подјељењог мишљења да ли ће кружне раскрнице које треба да се граде растеретити гужве и проблеме у саобраћају. Једни поздрављају најављене инвестиције, док има и оних који негодују због ширине трака унутар кружних токова. Посебан пик стављају на ширину кружног тока на раскрсници улица Иве Андрића, Николе Тесле и Војводе Радомира Путника, који је током септембра пуштена.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име