Двије сестре инжењерке бациле се на производњу сира и кајмака

0
817

Дипломирани економиста Љупка Јанић из Жиче у Србији чекајући конкурсе и пишући молбе за посао, родила је троје дјеце и прије двије године одлучила да на породичном имању производи сир и кајмак. Њена млађа сестра која је дипломирала екологију, одлучила је да јој се придружи.

На своју малу мљекарску радионицу пренијеле су дугу традицију производње млијека породице Јанић, иако уложена средства и велики рад није пратила одговарајућа зарада.

– На идеју смо дошли тако што смо имали малу откупну цијену млијека – свега 24 динара по литру, и било је питање да ли да останемо са том производњом или не. Онда смо се одлучили да направимо мини млекару и тако смо кренули бизнис – истиче Љупка за РТС.

Сестра Марта јој је често долазила да јој причува дјецу, па је временом и она завољела овај посао.

– Устајем у пет сати да бих стигла у шест на аутобус, овдје сам око пола седам, и крећемо са сливањем кајмака ујутру рано.

Срећом, потражња је толико порасла да двије сестре већ имају проблем како да произведу толико сира и кајмака.

– Све производе продајемо овдје код нас у мљекари, задовољни смо цијеном. Сада испадне негдје 60 динара по литру у преради и од овог посла може да се живи у Србији – каже Љупка.

Литража млека се све више повећава, тако да смо за сада задовољне – додаје Марта.

У ланцу производње своју улогу има и Љупкин супруг Момчило који је задужен за исхрану крава.

– Тренутно имамо седам крава на мужи, двије стеоне јунице, а како тренутно ствари стоје планирамо да проширимо производњу сира и кајмака.

Љупка и Марта биће најсрећније ако сиру из своје мљекаре, нарочито краљевачком кајмаку, који је тридесетих година прошлог вијека био брендиран као жички кајмак, врате некадашњи углед.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име