Двоје родитеља кажњено због невакцинисања

0
374

У РС расте број обољелих од морбила, а од 6. марта пријављено је 53 обољелих, док је у благом порасту и санкционисање родитеља који одбијају вакцинацију дјеце, која је кључна у сузбијању епидемије.

Наиме, од петка у Институт за јавно здравство РС достављене су двије нове пријаве обољелих од морбила, а у питању су, како сазнајемо, одрасла особа и једно дијете из Бањалуке, који су са лакшом клиничком сликом.

Како сазнајемо, дијете је узраста до пет година и није хоспитализовано. Како сазнајемо из Центра за предшколско васпитање и образовање, то дијете не похађа њихове вртиће.

Подсјећамо, у Бањалуци је на снази епидемија морбила.

Од укупно 53 обољелих од морбила, 48 их није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су пак непознатог вакциналног статуса.

Систематску имунизацију спроводе здравствене установе које воде евиденцију о томе, а уколико родитељ или старатељ одбије вакцинацију, здравствена установа о томе треба да обавијести здравствену инспекцију.

“На основу достављених података здравствени инспектори су позивали родитеље да се изјасне да ли и даље одбијају вакцинацију, при чему им се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на новчане казне које закон предвиђа. До сада је позвано више од 70 родитеља, при чему се већина њих одазвала позиву.  Одређени број родитеља је у међувремену вакцинисао дјецу, неки су тражили додатно вријеме због тренутног здравственог стања дјетета, а мали број родитеља је потпуно одбио вакцинацију”, кажу у Инспекторату РС.

Напомињу да су против девет родитеља који су против вакцинације инспектори поднијели захтјеве за покретање прекршајног поступка пред надлежним судовима.

Истичу да су досад окончана два судска поступка у којем је суд родитељима изрекао најнижу законом прописану казну од 100 КМ, а законом је дефинисано да новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из програма систематске имунизације износи од 100 КМ до 1.000 КМ.

У Инспекторату кажу да, када год имају прилику, дјелују превентивно.

“Истицали смо јавна обавјештења у здравственим установама којима смо указивали на обавезу родитеља да изврше имунизацију дјеце, а све у циљу заштите становништва од заразних болести и развијања свијести о важности вакцинације”, истичу у Инспекторату.

Подсјећамо да надлежне здравствене установе у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС спроводе мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије, а једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином, која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Од укупног броја обољелих, до сада је било хоспитализовано 36 особа.

На Клиници за инфективне болести тренутно су хоспитализоване двије особе обољеле од морбила. Остали пацијенти су отпуштени са болничког лијечења.

Највећи број обољелих је из узрасних категорија од једне до четири године (13 обољелих) и од 30 до 39 година (11 обољелих).

Обољели од морбила

Бањалука 29

Источно Сарајево 6

Вукосавље 4

Модрича 3

Нови Град 2

Козарска Дубица 2

Лакташи 3

Власеница 1

Шамац 1

Пале 1

Србац 1

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име