Егзодус најбољих и путовање др Ерића

2
4196

Негативна селекција, одласци најбољих, најобразованијих, најспособнијих, најморалнијих и најчеститијих су усуд ових простора. Не само данас, када је то нешто масовније и израженије, већ и веома често кроз нашу бурну прошлост, млади, образовани и способни су били приморани одлазити у уређеније и сигурније земље јер наше друштво и неозбиљна држава није дало шансу и могућност напредовања, већ је зазирало и гушило паметне и способне. Одлив мозгова и негативна селекција су један од узрока тешке ситуације у којој се налазимо, и умјесто да предузмемо одређене мјере да се зауставе негативне селекције, ми тонемо још дубље.

Прије неколико дана у главни град Катара Доху одлетио је и несумњиво најбољи пластични хирург Републике Српске у послијератном периоду, др Дражан Ерић. Дражан је ендемична врста изразито добрих, успјешних, пожртвованих и потпуно неискварених људи и хуманиста, какви су постали нажалост права ријеткост на овим просторима. Он је прије свега добар човјек, а потом добар љекар, професор, отац, супруг, пријатељ… Велико је богатство и част једну овакву личност имати за познаника, а не за искреног пријатеља.

Др Ерић је годинама за свој рад у свијету и на бројним међународним конгресима добијао вриједне награде и признања, постао свјетски признат ауторитет у области пластичне и реконструктивне хирургије, али његови сјајни резултати и велики подухвати су нажалост најмање били цијењени од нашег друштва, народа и државе. Многе његове колеге широм свијета су након свјетских конгреса и предавања биле задивљене како се веома компликоване и захтјевне операције, реплантације и велики режњеви, успјешно раде у релативно малој здравственој установама, каква је Универзитетска болница у Фочи!

Умјесто да је Република Српска препознала квалитет и вансеријски таленат, помогла усавршавање једног талентованог љекара, омогућила напредовање и цијенила велики труд, рад, одрицања и резултате, то су умјесто нас урадили мудри Катарани. Чудно је како се у Дохи, или Минхену, Анталији и Београду, лакше виде, цијене и поштују велики успјеси и резултати, а ми овдје никако не можемо да их примијетимо? Нема нимало сумње да ће др Ерић наставити стопама др Милимира Нинковића, др Небојше Рајачића, др Бранка Бојовића и других наших великана, љекара и пластичних хирурга који су први у свијету вршили реплантације подлактица и лица, и дали немјерљив допринос развоју пластичне и реконструктивне хирургије.

Једини губитници су наш здравствени систем, који нажалост остаје без још једног врхунског љекара, и народ, прије свега у источном дијелу Републике Српске и великом простору од Требиња до Бијељине. Они су и највише одговорни за одлазак великог човјека и великог љекара, јер нису показали довољно поштовања нити су цијенили велики труд, одрицања и резултате.

Још једном желим пуно среће, здравља и успјеха добром човјеку и добром пријатељу, и сигуран сам да ће сви који га познају ускоро бити веома поносни на нове успјехе и подвиге младог и талентованог љекара. Искрено се надам да ће се некад и код нас промијенити ситуација, и да ће се др Ерић након свјетске каријере, са новим искуством и знањем, вратити на ове просторе и помоћи у стварању нове генерације домаћих стручњака и унапређењу здравственог система.

Пише: Небојша Вукановић

2 коментара

  1. Postovanje doktoru Ericu i puno srece i veliki uspjeh.. Prije nekoliko godina doktor Eric je spasio lijevu nogu mome ocu koji ima diabetis.. Uz bezbroj operacij i visemjesecnog lijecenja njegova lijeva noga je sada odlicno. Ali nazalost sve isto se desavalo i sa desnom nogom prosle godine kada doktor Eric nije bio prisutan u medicinskom zavodu Foca. Odatle je moj otac prebacen u Banjaluku pa ponovo nazad u Focu gdje mu je nakod devet mjeseci i ogromnih bolova, noci bez spavanja nakraju amputirana desna noga. Ja sam ubijedjen da je doktor Eric bio prosutan da se to nebi desilo… Izvrstan doktor odlazi gdje mu je bolje i gdje ce sa njegov rad i znanje mnogo vise cijeniti… Srecno doktore….

  2. Pa nije umro ljudi moji… kako ste ovo napisali covjek bi rekao strasno. Covjek je otisao tamo gdje mu je bolje i gdje ce biti placen za svoj radi, jer ovdje ako trazite da naplatite svoj trud, rad i znanje vi ste lopov… Puno pozdrava za dr Erica i zelim mu puno zdravlja, srece i uspjeha u daljem radu.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име