Економисти упозоравају: Пријети нам криза много гора од претходне

0
608

Деценију послије глобалне финансијске кризе, свијет се суочава са још једним незгодом, упозоравају економисти.

Да ће тај сљедећи удар бити већи од оног у 2008. године, упозорава на десетегодишњицу кризе Нуријел Рубини, а са њим су сагласне многе колеге, између осталих и Питер Шиф.

“Велике банке су пред већим ризиком него икада раније. Данас су више изложене удару од рецесије, системски ризици по економију су дакле, уопштено већи него што је то било 2008. године“, рекао је Шиф.

Тим неким банкама је требало дозволити да пропадну прије десет година, каже он.

“Социјални мир које су неке владе заговарале је заправо грешка и спашене су банке које је требало пустити да пропадну. Нажалост, из те посљедње кризе нису научене лекције. Поновили смо и проширили све грешке које су изазвале посљедњу кризу, и тако ‘обезбиједили’ да сљедец́а криза буде много гора”, рекао је он.

Према његовим ријечима, сви проблеми који су проузроковали финансијску кризу из 2008. године су данас још вец́и.

“Још лошија монетарна и фискална политика од прошле кризе гарантује да ц́е сљедец́а бити много гора. Криза ц́е бити слична једино по томе што ће кривци бити и владе и што ће одједном бити сви изненађени, али биће другачија по томе што ће бити много гора”, рекао је Шиф.

Шиф додаје и да ће нову кризу за разлику од претходне која је избила због хипотекарног дуга, долара и злата, ову нову карактерисати прије свега дужничко ропство у САД.

“Национални дуг ће бити полазна тачка, епицентар кризе, а долар ће се сурвати, цијене злата порасти, потрошачке цијене ће расти…“, упозорава економиста.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име