Експлодирао нафтовод – цијене нафте лете у небо!

0
771

Након вијести да су наоружане особе дигле у ваздух нафтовод до луке Ес Сидер у Либији, цијене сирове нафте су нагло повећане у свијету.

Сирова нафта је током дана достигла највишу цијену од средине 2015. године, чему је, осим вијести о експлозији у Либији, допринијело и добровољно смањење производње земаља ОПЕК.

Нафта типа брент, која је међународни еталон за цијену сирове нафте, скочила је у Њујорку за 1,79 долара, на 66,83 долара по барелу.

Либијска државна нафтна компанија НОК саопштила је да је, због експлозије, доток нафте смањен за 70.000 до 100.000 барела дневно. Како су навели, није утврђен узрок експлозије.

Међутим, војни извори кажу да су нападачи у два возила стигли на локацију поред мјеста Марада, око 150 километара јужно од Ес Сидера, и поставили експлозив на нафтовод.

Милитанти Исламске државе су присутни у тој области од како су их владине снаге истјерале из њиховог упоришта у Сирту, прије годину дана, наводи Ројтерс. Слике великог стуба дима круже друштвеним медијима. Штета се још процјењује.

За одржавање нафтовода задужена је компанија Ваха, огранак НОК-а, у којој капитал имају и Хеш Корп, Маратон Оил Корп и Коноко Филипс.

Ваха испумпава 260.000 барела дневно.

Либијски званичници наводе да је производња нафте у тој земљи око милион барела дневно, али тачне бројке нису расположиве, због унутрашњих сукоба у Либији.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име