Електричари осумњичени да су присвојили 60.000 КМ

0
749
Radnik Elektroprivrede Srbije (EPS) otvara strujomer kako bi sa mreze elektricnog napajanja "skinuo" brojilo vlasnika koji duguje za utrosenu elektricnu energiju preko 10000 dinara. (BETAPHOTO/NENISKA/AV)

Полиција је пријавила тројицу Приједорчана због сумње да су као радници приједорске “Електродистрибуције” то предузеће оштетили за око 60.000 марака.

Извјештај је Окружном јавном тужилаштву Приједор поднесен против сада већ бивших радника Предрага К. (43), Владе С. (45) и Радивоја З. (43).

Сва тројица су пријављена за злоупотребу службеног положаја, с тим што Предрага К. терете и за фалсификовање службене исправе.

Уз навођење његових иницијала, из приједорске полиције јуче је саопштено да Предрага К. терете да је од 2011. до 2014. године током прикључења нових потрошача на електроенергетску мрежу, и поред обавезе да се прикључна такса уплаћује путем банке, од потрошача захтијевао и узимао новац у готовини.

Тај новац није уплаћивао на рачун предузећа, већ је исти противправно задржавао за себе”, рекли су из полиције.

Предрага такође терете да је без знања и сагласности надлежних у предузећу самоиницијативно прикључивао потрошаче на електроенергетску мрежу, сачињавајући при томе записнике у које није уносио битне податке, а које је затим предавао у предузеће.

Он је такође у електронску базу података предузећа уносио неистините податке, те незаконито пријављивао и одјављивао потрошаче у електронском систему”, рекли су из полиције.

Тако је Предраг, како се сумња, предузеће оштетио за 48.165 КМ, односно тај новац противправно узео себи.

И његову двојицу колега сумњиче да су се о закон огријешили при прикључивању нових корисника на електроенергетску мрежу.

Њих такође терете да су 2016. и прошле године током прикључења нових потрошача на електроенергетску мрежу од потрошача узимали новац у готовини, те паре нису уплаћивали на рачун предузећа, већ су га противправно задржали за себе”, казали су из ПУ Приједор.

Владу С. и Радивоја З. терете да су на тај начин оштетили фирму за 11.771 КМ, односно ту цифру узели за себе.

Из “Електрокрајине” су јуче саопштили да су ова кривична дјела откривена интерном контролом у Радној јединици “Електродистрибуција” Приједор, те задокументована и пријављена МУП-у РС.

Предузеће је над свим радницима обухваћеним овим извјештајем МУП-а РС спровело дисциплинске поступке након којих су им уручени откази уговора о раду због тешких повреда радних дужности. П.К. је отказ уговора о раду уручен 25. септембра 2014. године, док су В.С. и Р.З. отказ добили 12. маја прошле године”, напомињу из “Електрокрајине”.

Како додају, ови случајеви потврђују да је “Електрокрајина” посвећена разоткривању незаконитих радњи и подношењу пријава против свих запослених за које се интерним контролама посумња да су починили кривично дјело на штету предузећа односно купаца.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име